Att följa Jesus var han än går

Joel Backman

BETRAKTELSE  På söndag är kyrkoårets tema något av det mest centrala i den kristna tron – efterföljelse.

Det var till efterföljelse som Jesus kallade sina lärjungar när han sa till dem ”kom och följ mig” (Mark 1:17). Den kallelsen har sedan följt alla troende genom historien och den följer oss än i dag. Att följa Jesus är grundbulten som håller samman vår tro och kyrkans liv.

Jesus tar avstickare

Ändå är det som med det mesta i livet enklare sagt än gjort. ­Utmaningen för oss ligger i att Jesus inte alltid gör som vi har tänkt att han ska göra. Han tar avstickare som vi inte har räknat med, och helt plötsligt kostar vår efterföljelse oss något. Det är det som händer i söndagens evangelietext. Jesus började vandra mot Jerusalem, och det var nog ingen av hans lärjungar som motsatte sig det för Jerusalem var, och är, det judiska folkets heliga stad. Problemet uppstod på vägen dit när Jesus bestämde sig för att besöka en by i Samarien. Relationen mellan det judiska folket och samarierna var minst sagt ansträngd och som regel undvek man att umgås med varandra. Jesus bestämde sin resplan och nu hade hans lärjungar ett val att fatta – var man beredd att följa Jesus även till Samarien?

Utmaningen för oss ligger i att Jesus inte alltid gör som vi har tänkt att han ska göra.

Du och jag kanske inte ställs inför samma fråga som dessa lärjungar, men var inte förvånad om din ­efterföljelse tar dig till platser dit du inte brukar eller ens vill gå. Kärnan i efterföljelsen är att vi följer honom, inte att han följer efter oss.

Sänder ett par budbärare

Jesus förstår det kontroversiella i sitt beslut att besöka Samarien och därför sänder han ett par budbärare att förbereda byn på hans ankomst. De boende i byn var nog lika förvånade som Jesu lärjungar över hans tanke på att besöka dem, och lät hälsa att han kunde fortsätta direkt till Jerusalem i stället. Samariernas agerande retade upp Jesus lärjungar (det var nog inte så svårt med tanke på att de redan ogillade dem) och lärjungarna kom med ett förslag ”Herre, ska vi kalla ned eld från himlen som förgör dem?” Då blev Jesus upprörd, men inte främst på samarierna utan på sina lärjungar, och det står att han vände sig om och tillrättavisade dem.

Det finns mycket att lära om efterföljelse i dagens evangelietext. För det första är det vi som följer Jesus och inte tvärtom. För det andra kommer efterföljelsen att utmana dina och mina värderingar och föra oss till platser dit vi aldrig hade tänkt att gå annars. För det tredje lär den oss hur vi bör förhålla oss till de som inte väljer samma väg som vi. Vår instinkt är ofta likt Jesu lärjungar att förgöra alla de som inte är som oss, men Jesus visar oss att det inte är hans väg. Istället för att ge igen för samariernas respektlöshet och ovilja att ens möta honom, gick han vidare till de platser som tog emot honom. I en värld med hårdnande samtalsklimat lär Jesus oss att vända andra kinden till och gå vidare, att följa honom, och inte våra egna ideal eller impulser.

Joel Backman
föreståndare Elimförsamlingen Eskilstuna

Fakta: 16 juli Sjätte söndagen efter ­trefaldighet

Tema: Efterföljelse

Text: Lukas evangelium 9:51–62

Nyckelvers: ”När tiden var inne för hans upptagande till himlen vände han sina steg mot Jerusalem, och han skickade budbärare före sig. De gav sig av och gick in i en samarisk by för att förbereda hans ­ankomst. (vers 51-52).

Fakta: BÖN

Gud hjälp oss att se din väg och att följa dig dit du går. Ge oss modet att vandra med dig även när vägen för oss till platser dit vi inte brukar gå. Vi ber också att du ska göra oss tålmodiga och att du ska hjälpa oss att ha överseende med de som inte delar våra tankar eller är som oss. Vi tackar dig för att du inte har utlämnat oss åt oss själva, utan att du som den gode Herde du är vandrar före oss och visar oss vägen. Du leder oss och vi följer dig.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne