Att födas på nytt i försommartid

Jonas Eek
Foto: Mikael M Johansson

BETRAKTELSE  Hur kan någon födas när han är gammal? Många kan längta efter att födas på nytt.

 Eller i varje fall drömma om en nystart. Särskilt så här i början på sommaren. Snart sommarlov och semesterdags. Drömmen om nystart. Första dagen på sommarlovet och tusen möjligheter.

Vi längtar efter olika saker: träna mer, jobba mindre, sola, vara ledig, våga nytt, andra sammanhang, nya perspektiv. Och vår önskan kan vara så stark att vi nästan bönfaller själva årstiden: ”Kom igen nu sommaren, jag är redo!”

Längtan efter något nytt

Kanske är det något sådant som Nikodemus känner den här kvällen när han söker upp Jesus: längtan efter andra sammanhang, fler perspektiv, nystart. Och han kommer i så fall helt rätt. Jesus talar om att bli född på nytt. Men hur skulle en pånyttfödelse vara möjlig? Nikodemus undrar i natten. Vi undrar i försommartid.

Förra söndagen tog sommaren fart. Åtminstone i kyrkan. Trefaldighetstiden inleddes med att Gud ger sig till känna som Fader, Son och Ande. Guds väsen är gemenskap. Sammanhang. Flera perspektiv. Den här helgen – den första i trefaldighetstid – uppmärksammar kyrkan de första stegen i trons liv: vårt dop. Dopet är pånyttfödelsen in i ett nytt och större sammanhang. Dopets vatten är ett existentiellt fostervatten som föder oss in i den andliga familj som är gemenskapen i kyrkans tro och liv. I kyrkan hör därför tro och dop tätt samman. Att tro är att lita på att den Gud som kallade mig och handlade med mig i mitt dop fortfarande gör så.

Detsamma som att lära känna Gud

Önskar man sammanfatta kyrkans tro finns det en erfarenhet som är gemensam för kyrkan överallt på jorden och i alla tider. Det är erfarenheten att det inte går att tala om Gud, utan att berätta om Jesus. Och att det inte går att berätta om Jesus, utan att tala om Gud. Nikodemus verkar ha erfarit något snarlikt när han säger till Jesus: ”Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom”. Nikodemus har förstått detta enda: att lära känna Jesus är detsamma som att lära känna Gud.

Kanske är det så enkelt att det är just detta pånyttfödelsen handlar om. Jesus är det större sammanhang och den nystart som låter oss få en aning av Gud själv. Just det som Nikodemus tycks ha längtat efter. Det är därför han söker upp Jesus den här kvällen.

Din längtan denna sommar

Hur ser din längtan ut för den här sommaren? Med vilka frågor söker du upp Jesus den här helgen? Oavsett vad vi svarar erbjuder Jesus och gemenskapen kring honom möjligheten till nystart och förändrade perspektiv. Också för oss. Också den här sommaren.

Jonas Eek 
Domprost Stockholm

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

2 JUNI
Första söndagen i Trefaldighet

Tema: Vårt dop
Texter: 
Joh 3:1–8
GT: Hes 36:25–28
Ep: Rom 6:3–11
Ps: 66:5–12

Fakta: BÖN

Gud,
Tack för sommaren. Tack för allt som växer och grönskar. Tack för du i dopet låter oss växa i
gemenskapen med dig.
Ge oss nya perspektiv i sommar. Hjälp oss se att nystart och pånyttfödelse är möjliga, i
världen och i våra egna liv.
Bevara oss så att vi varje dag kan leva i vårt dop och fördjupas i det, så att vi kan komma dig
allt närmare.
Amen
 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne