Andaktsboken som ska ge välsignelse över Nässjö

Nässjö

Ännu en dag rymmer drygt 200 skribenter mellan 20 och 93 år gamla från alla kyrkor och samfund. Flera av dem var med på bokreleasen i Missionskyrkan Nässjö den 2 december. Foto: Privat

Över 200 Nässjöbor från stans alla kyrkor och samfund har samlat kloka tankar, böner och teologiska funderingar i en gemensam andaktsbok för årets alla dagar. Kanske är det en rekordbok?

Bokomslaget visar kyrkan mitt i byn, tågrälsen som för tankarna till den utpräglade järnvägsknuten Nässjö och vattentornet – som i det här fallet också kan stå som symbol för det levande vattnet som Gud ger. Ännu en dag är ”en bok som ökar din kunskap, fördjupar din tro, stärker ditt hopp och breddar din gemenskap.” En bok som fått halva Nässjö med kransorter på fötter i gemensamt skrivande.

Initiativtagaren Mats Frohm berättar:

– Tanken föddes på den ekumeniska stadsbönen som vi har varje månad där vi ber för allt som rör kommunen, från myndigheter och näringsliv till skola. Varför inte göra en bok av detta, en bok där alla kristna kan berätta och dela sina tankar i andaktsform?

Lokal profil i Nässjö

Som lokal profil har Mats Frohm gjort sig känd både som entreprenör och som elitspelare i Nässjö basket. Under flera år har han också arbetat inom kommunen både som omsorgschef och arbetsmarknadschef. Dessutom har han ett djupt engagemang i Missionskyrkan Nässjö som ledare i söndagsskola, musikliv och bön. Det breda kontaktnätet skulle komma väl till hands när Mats började utarbeta en projektplan för andaktsboken.

– Ja, jag visste nog inte riktigt vad jag gav mig in på, det ska jag ärligt säga, skrattar Mats.

Han har alltid haft en längtan efter att få skriva mer, men att ge sig på ett bokprojekt av den här digniteten blev kanske snäppet mer än vad han hade föreställt sig. I synnerhet eftersom han tog på sig hela arbetet från att samla ihop skribenter till att vara ­redaktör och formgivare av boken.

– Jag ville få med kristna från alla kyrkor i stan, antingen genom att man bor här eller att man har en stark koppling till kommunen. Grunden skulle vara en tro på Jesus som man vill berätta om, och det här gick som en löpeld genom Nässjö, berättar Mats.

Inte bara från Nässjö

Folk ringde och hörde av sig, både unga och äldre, från 20 till 93 år gamla, och inte bara från Nässjö utan även från kransorter som Malmbäck, Forserum och Bodafors.

– Alla pastorer och de flesta präster i stan har skrivit, även en biskop som är född i Nässjö. Men vi har också cykelhandlare och undersköterskor. Allt som allt blev vi över 200 personer, ­säger Mats Frohm.

På bokreleasen i Missionskyrkan Nässjö den 2 december fanns flera av skribenterna på plats. En av dem var Peter Sandwall, musiker och mångårig medlem i missionsförsamlingen. Han har själv bidragit med tre andakter och även varit bollplank till Mats under projektets gång.

– Den här boken ger förutsättningar för att fördjupa både kunskap och enighet bland Guds folk – enighet mellan enskilda individer, församlingar och hela samfund. Tillsammans kan vi överbrygga många gränser för att nå ett gemensamt mål, säger Peter.

Nästan fullsatt kyrka

Releasen i en nästan fullsatt kyrka gav en försmak av detta.

– Jag ser redan hur folk är på benen och pratar med varandra över staketen. Det är fascinerande, säger Peter.

Andaktsböcker finns det gott om, konstaterar han.

– Men då är det oftast bara en människas tankar och idéer. Här får du ta del av tröstande ord, ord för dagen och teologiska tankar från över 200 personer. Det är en jättestor bredd av författare som många kan associera till och känna sig trygga med, säger Peter.

Årets julklapp?

Att det har blivit en snackis på stan råder inget tvivel om. Kanske rentav årets julklapp i Nässjö kommun?

– Ja det tror jag. Det här är en jättebra bok som är läsbar även för människor som är nyfikna på den kristna tron, konstaterar Peter.

Och det är precis vad Mats Frohm har önskat, att Ännu en dag ska vara en andaktsbok även för den som ännu inte funnit tron.

– Det är så många som bär på en barnatro och så en dag hamnar man i en svår situation. Den ­dagen kan en text från den här boken poppa upp och bli till ett ­direkt bönesvar. Min bön är att många ska bli välsignade, och jag har redan hört från flera av mina gamla arbetskamrater som inte är troende men som tycker att det här är jättefint, säger Mats Frohm.

Taggar:

Bok

Gabriella Mellergårdh

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Karin Thysell
Finns den att köpa?

 

Till minne