Varför vill jag inte ha en kyrka som S:ta Clara?

I höstas, precis före lockdown gick jag och min flickvän Kristin på mässa i Klara kyrka mitt i Stockholm city.

Trevlig och avslappnad stämning. Jag kände mig faktiskt riktigt hemma, bortsett från att bänkarna var markant mer obekväma än i landets Pingst-, Equmenia- och EFK-församlingar. Jag hann tänka att här kan man kanske gå med nån gång. Om jag nu skulle lämna Borlänge för Stockholm.

Men så blev det nattvardsgång. Då vi skulle upp lämnade jag min vana trogen väska, nycklar, plånbok och mobil kvar i bänken. Kristin knuffar på mig och viskar ”så där kan du inte göra”. Vadå? svarade jag frågande. ”Jag förklarar sen, men ta med dig grejerna nu”.

Hon förklarade efter mässan att S:ta Clara är en församling där alla möjliga människor rör sig, vilket innebär att risken är stor att den som lämnar saker i bänkarna riskerar att bli av med dom - att det inte tillhör ovanligheterna att saker kan försvinna i samband med nattvarden.

”Vänta nu, vad är det här”, tänkte jag.

Kristin – som även sitter i S:ta Claras styrelse – förklarade då att det är så det är att vara en församling där ALLA männ­iskor känner sig välkomna på riktigt, hur trasiga de än må vara. ”En församling där den sargade skörden finns mitt ibland oss och inte som hos många andra (oss?) som ordnat sitt diakonala arbete via ekumeniska stiftelser i andra lokaler”.

Det här störde mig, på grund av att jag direkt visste att hon träffat rätt.

Men. Jag vill ju vara medlem i en församling där jag kan lämna min märkesdator i bönerummet och gå ut och luncha utan att ens fundera över om den finns kvar där när jag återvänder. Jag tycker det är skönt att mötas varje söndag av nyduschade, välklädda, i mitt fall pingstvänner, som luktar gott och inte gammal fylla eller cigarettrök. Jag vill inte att Borlänge pingstförsamling ska bli som Klara kyrka.

Samtidigt vet jag att den önskan inte ligger i linje med hur Jesus önskar att vi ordnar våra församlingar. Är jag, vi, beredda att avstå bekvämligheter för att andra ska få möta Jesus? Åk en sväng till Klara kyrka när pandemin är över och reflektera över vad det kan innebära.

Och du. Lämna inga värdesaker i bänken.

PO Flodström

apologet, Pingst FFS

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.