Högst upp på min topplista ligger: Fasta från kött alla vardagar

Liv Södahl söker alternativa sätt att ta ett steg åt sidan under fastan, för det behöver inte bara handla om att avstå från mat. Utmana dina sociala strukturer eller handla Fairtrade.

Hej främling! Får jag lov att bjuda på middag, eller till dans? Här kommer några tankar inför påsken, om att ta ett steg åt sidan, gå en omväg, som en del av fastan.
 
På en sammankomst för kommuniteter för ett par veckor sedan lyssnade jag på en man som heter Patrik Hagman. Han sa många kloka saker, bland annat förklarade han att i det samhälle där Jesus levde så var fasta ett sätt att bryta med den sociala hierarkin som var starkt kopplad till måltiden. Man la stor vikt vid att äta med rätt personer, det signalerade status och var en viktig identitetsmarkör. Att då avstå från att äta gjorde att man ställde sig utanför detta för en stund. När vi idag säger "du är vad du äter", så var devisen i Jesus sammanhang snarare "du är den du äter med". Med detta perspektiv är det relevant att i fastetid fundera över sina sociala strukturer och kanske utmana sig på den punkten snarare än att avstå från exempelvis mat, facebook, TV eller annat.  
 
På vilket sätt skulle man då kunna fasta? De 40 fyrtio dagarna från askonsdagen till Påskdagen (minus söndagar då man enligt tradition inte fastar) kan man till exempel utmana sina sociala strukturer genom att: 
  Om du sällan äter tillsammans med andra kan du helt enkelt äta middag tillsammans med någon, tex varannan dag
  Om du inte känner den som bor i dörren bredvid kan du varje vecka under fastan bjuda in en granne på fika
  Om du ofta har samma lunchgäng på jobbet kan du sätta dig vid ett nytt bord varje dag (eller mer sällan om det känns för jobbigt) under fastan, eller fråga en ny kollega om att följa med ut på lunch
  Om du känner folk som är lite jobbiga, eller som du aldrig kommer dig för att träffa trots att du egentligen gillar dem -så bjud hem just dem under fastan!
Eller något annat som du kommer på alldeles själv, eller i samtal med någon klok person.
 
Detta med att utmana sina sociala strukturer behöver förstås inte vara kopplat till mat. I tidningen Metros Göteborgsupplaga  har de på fredagar en bild på en cool person i snygga kläder som får berätta om bästa klubben i stan och vilken drink som är godast. Senast var det en tjej med pälskrage, hatt och imponerade höga klackar som sa att hon föredrar en viss klubb på Avenyn för att det är många snygga som går dit. Okej tänker jag, om denna tjej betraktar skönhet som det viktigaste kriteriet för att hon ska trivas så kanske hon dagarna fram till påsk vill utmana sig genom att säga får jag lov till den där personen i baren som inte är så skön i hennes ögon. Eller rent utav gå till ett ställe som inte är känt för sina snygga gäster.
 
Nu kanske det är någon som läser som tänker: ja med vad med de strukturer som faktiskt är kopplade till mat, kan man inte tänka lite på dem under fastan? Jo det är klart, högst upp på min topplista ligger: Fasta från kött alla vardagar (eftersom vi i Sverige äter så mycket mer än vi behöver och vad jorden klarar av rent ekologiskt) och handla Fairtrade-märkta varor fast att de är dyrare (då leder din konsumtion till att den som plockat din banan har en ok lön). Hej då främling!

Liv Södahl

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne