Dags att sjunga ut julen!

Jag älskar julsånger, eller kanske närmare bestämt advents-och julpsalmer.

Nu är vi framme vid trettondedag jul och julfirandet är snart över, vi väntar bara på de vise männens ankomst till krubban. Men den där förtätade förväntan i advent är förbi och julstämningen på väg bort. Men ibland har jag varit med om att under trettonhelgen få ”sjunga ut julen” i olika kyrkor, att liksom få ta ett vackert farväl av dessa älskade psalmer.

Men låt mig börja med ett avslöjande – jag kan inte sjunga! Som barn blev jag hemskickad från kyrkans barnkör och det tappade självförtroendet när det gäller sång har jag aldrig återfunnit. Men som sagt, jag tycker om att lyssna på och ta del av julpsalmer och sånger. Kanske är det min bristande förmåga att få till sjungandet som gjort att texterna blivit så viktiga för mig. Ofta så uttrycksfulla och vackra, så kort och kärnfullt uttrycks budskapet.

Julens budskap är att Gud kommer till oss, föds som människa, blir en av oss och kommer oss mänskligt nära. På teologins språk kallas julmysteriet inkarnationen. Det betyder att ordet blir kött, att Guds kärlek tar gestalt och blir konkret och synligt för oss. Det är oerhört, svårt att förstå men ljuvligt att omfamna. För mig betyder det att inget mänskligt kan vara främmande för Gud, Gud känner det mänskliga livet inifrån och ut, har upplevt dess höjder och djupa dalar. Gud blir människa för att älska världen tillbaka till Gud, erbjuder frid, försoning och hopp. Det är julens verkliga gåvor.

Detta budskap sjungs rakt in i våra hjärtan och sinnen under julhelgen – psalmerna blir förkunnelse! Låt mig få påminna om några favoriter:

Bereden väg för Herran, vers 4: ”Ej kommer han med härar och ej med ståt och prakt; dock ondskan han förfärar i all dess stolta makt. Med Andens svärd han strider och segrar när han lider. Välsignad vare han som kom i Herrens namn.”

… och en strof från vers 6: ”Det välde han inviger är kärlek blott och ljus”.

Dagen är kommen, vers 2: ”Gud av Gud Fader, ljus av ljusets källa, Människoson av Maria född. Så Gud sin kärlek för all världen visar. O, kom låt oss tillbedja, o, kom låt oss tillbedja vår Herre Krist”.

Jerusalem, höj upp din röst: ”Ett salighetens sändebud till jordens barn från jordens Gud, han kommer, hoppet föregår och glädjen följer i hans spår”.

Ord som bär inkarnationens storhet till oss, jag bara älskar formuleringen ”till jordens barn från jordens Gud”…

Så finns strofen i den älskade psalmen, Gå Sion, din konung att möta, vers 5. En strof som jag fått uppleva har bekräftats i många möten under mitt arbete i sjukhuskyrkan: ”Han kommer till sörjande hjärtan och livet får annan gestalt…”

Det finns så underbara ord i vissa psalmer
– hjärtevarm, barnaglad, den späda rosen fina som doftar salighet; eller uppmaningen i min mammas favoritpsalm: Fröjdas vart sinne, julen är inne.

Hela min lista ryms inte här, men ta gärna psalmboken och bläddra bland advents-och julpsalmerna. Vilka är dina favoriter? Läs eller sjung, njut och tacka Gud som kommer till oss men ljus och frid – inte bara under julen utan alla dagar. Det gäller här och nu och inför det nya året 2022 – Gud med oss!

Till sist ytterligare ett avslöjande: det händer allt att jag dras med i glädjen och förväntan ­under adventsgudstjänsten och prövar min stämma och sjunger trots allt med i ”Var glad, var glad, var glad i din Herre och Gud. Var glad, var glad och hylla din Herre och Gud”.

Christina Lindgren
sandaren@sandaren.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.