Receptboken som stöttar unga

Alla 63 recept i boken är handskrivna, och alla som delar med sig av sina favoriter fins med på bild. Foto: Elisabeth Ekholm

Himmelskt goda recept är en satsning för barn- och ungdomsverksamheten i Tibro Equmeniakyrka. Det speciella med denna bok är att alla recept är handskrivna av de 63 personer som delar med sig av sina favoriter, och alla finns med på bild.

Lena Kråklind har haft idén om denna receptbok i några år, den föddes när Inga Johansson fyllde 80 och bjöd på sina berömda pariservåfflor och dubbla spritsar. Då fotograferade Lena de tummade recepten, och Inga själv med blomsterkrans i håret.

– I våras hörde jag att Börjes hemliga ostkaka en gång i tiden hade vunnit pris, så då bestämde jag att nu är det dags att göra den här boken, berättar Lena Kråklind.

I samma veva funderade man i församlingen hur man skulle kunna hitta vägar att få in pengar till verksamheten för barn och unga. Perfekt kombo tänkte Lena.

Equmeniakyrkan i Tibro har ett stort socialt arbete, flera alphagrupper och många barn och unga i verksamheten. Här finns 325 medlemmar, men många andra är involverade på olika sätt.

– Det är många som rör sig i kyrkan, så jag satte upp en lapp där jag frågade om folk ville dela med sig av sitt favoritrecept, ­säger Lena.

Julia Lund, Jeff Lund, Bella Lund och Majsan Henrysson hittar recept för både stora och små.

Alla som ville bidra fick en plastficka med anvisningar. Det ena målet var att dra in pengar, det andra att vara ett ljus i världen, och därför uppmanades var och en att skicka med ett bibelord som presenteras intill deras foto. Och ett krav var att receptet skulle vara handskrivet.

– Jag ville göra något som kändes nytt och annorlunda, då fick jag idén till det här med handstilen. Det gör att boken känns personlig, man tycker den är charmig och jag har hört att många blir glada av att använda den. Det är så sällan man får läsa handskrivet numera så boken har också blivit något av en kulturskatt.

Lena frågade om Margareta skulle vilja ge receptet på sin pumpasoppa, och Börje om han kunde bidra med den goda ost­kakan, och det gick bra.

Härlig blandning

Snart började bidragen strömma in från olika håll. Det visade sig bli en härlig blandning av enkelt och ambitiöst, traditionellt och nyskapande, svenskt och internationellt. Där finns paj, gratäng och annat matnyttigt men också matbröd och gofika.

– Jag har mött en väldigt positiv attityd, hela 63 personer ville bidra. Det är sådana som varit med i församlingen många år men också nytillkomna och de som inte tillhör men som deltar i olika verksamheter. Folk mellan sju och 80 plus har medverkat, det är ganska fantastiskt.

– Det händer mycket i vår församling, vi växer hela tiden och har blivit mer av kyrkan mitt i byn. Bland annat genom vårt arbete för socialt utsatta med bland annat onsdagsluncher som sponsras av ica-handlarna på orten. Vi tilldelades kommunens samarbetspris vid årets idrottsgala i Tibro, berättar Lena med glädje.

Efter ett halvår var recept­boken klar.

– Vi har ätit mycket gott här hemma under tiden, säger Lena och skrattar.

– Jag ville ju fotografera allting så jag har provlagat allt.

Lördagen den 3 december var det boksläpp i kyrkan och bortåt 70 personer kom. Senare samma kväll var det konsert med Doug Seegers och även då passade man på att saluföra Himmelskt goda recept.

Jacobien Baauw och Anders Gustafsson söker inspiration. Foto: Lena Kråklund

Böckerna har gått åt snabbt, av 300 exemplar hade Lena bara 50 kvar till jul. Men på tryckeriet är man redo att göra fler.

Lena påpekar att den här boken fått betydelse på flera olika sätt.

– De som har bidragit vet att de är en del av ett större sammanhang, de har fått medverka o ett projekt och de känner sig inkluderade. De som köper känner sig också delaktiga, säger Lena och berättar om kommentarer hon hörde på julmarknaden.

– ”Åh, jag ser att du är med i boken” sa folk till varandra. Det gav något att prata om över ­åldersgränserna. Så det har blivit en stärkt gemenskap mellan personer som inte brukar mötas.

– Tänk att man kan överbrygga klyftor med en så enkel sak. Jag tycker det blev ett väldigt vackert resultat, det känns som en riktig skatt, säger Lena Kråklind.

Fakta: Lenas råd till den ­projektsugne

 • Ta tag i tanken du burit på, gör det ditt hjärta brinner för oavsett om det är en receptbok, andaktsbok, inspelning, musikal, konsert, loppis, konstutställning eller något annat.
 • Engagera många för att få en större delaktighet och en stärkande gemenskap.
 • Ha en grundidé och var beredd på att utveckla den under tidens gång.
 • Ha tålamod med dig själv och andra, det tar tid att genomföra större projekt.

Fakta: Emils kycklingsgryta

receptbok

6 st kycklingfiléer
3-4 msk soja
Saft av 2 limefrukter
3 st pressade vitlöksklyftor
Cirka 3 dl kokosmjölk
1/2–1 tärning grönsaksbuljong
Skär filérna i strimlor och bryn dem fint. Blanda sedan först i sojan, sedan restrerande ingredienser. Låt puttra ihop 20-25 minuter. Serveras tillsammans med ett gott basmatiris.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne