Kyrkornas sportlovsläger – tradition som håller i sig

Att åka till fjälls med sin församling på sportlovet är uppskattat. I år besökte Hovslättskyrkans ungdomar Romme Alpin utanför Borlänge i fem dagar.  Foto: Rebecka Eliasson

Snö, skidor och härlig gemenskap. Så var sport­lovet tänkt. Så tänker också både regioner och församlingar som ordnar sport och ungdomsläger under vinterlovveckorna.

Intresset för sportlovsläger är relativt stort, tycker Joakim Stenmo, regionsamordnare och föreningsutvecklare hos Equmenia Syd. Hans region har en lång tradition av att arrangera läger och i år har man varit på Shaloms ­lägergård i Vemdalen.

Och varför man fortsätter år efter år?

Grupper om tre

– Vi har väl sett att det är något alldeles speciellt med skid­resor. Det blir så intensivt. Vi delar in deltagarna i grupper om tre, så ingen åker ensam, och då lär man ju känna varandra lite mer. I liften finns också många goda tillfällen till samtal.

– Sedan är kvällarna mysiga. Då alla är trötta och avslappnade.

Men om fjällvistelser i kristen regi är en växande trend eller inte, är svårt att svara på, visar det sig.

Linnea Hjelm, kommunikatör på Equmenia, vet inte riktigt.

Bygger mycket på tradition

– Jag tror intresset är stabilt, vare sig lägren arrangeras av församlingar eller regioner. Det bygger mycket på tradition, antingen åker man på nyårsläger eller sportlovsläger.

Förutom många regioner är det också en hel del församlingar som ordnar resor. Som Equmeniakyrkan Hovslätt, utanför Jönköping, där man inte bara ordnar ett, utan tre, olika läger tillsammans med den lokala pingstförsamlingen.

Samarbetet har vuxit fram successivt, berättar Hovslättskyrkans pastor David Hjelmqvist.

– Vi har ju väldigt mycket barn här i området. Det märks både i kyrkan, i scouterna och på lägerdeltagandet.

Stort ungdomsarbete

Han berättar att traditionellt sett har pingstkyrkan alltid haft ett stort barnarbete och Equmeniaförsamlingen, och dess föregångare, ett stort ungdomsarbete.

– Nu har det väl jämnat ut sig, kan man säga. Pingstkyrkans barn har vuxit upp och vi har fått många nya små barn i församlingen. Hit flyttar många barnfamiljer och båda församlingarna har numera varsitt stort barn- och ungdomsarbete.

Men vinter- och sommarläger samarbetar man kring.

– Vi har ett dagläger för lågstadiebarn första helgen på sport­lovet, det blir mer och mer populärt. I år var det nog omkring 85 barn som deltog.

Jag tycker det är viktigt att erbjuda något meningsfyllt att göra just på sportlovet, då det verkligen är meningen att man ska aktivera sig. David Hjelmqvist.

Mellanstadiebarnen får åka på en förlängd helg med övernattning i Gnosjö med skidåkning i det lokala Isaberg, högstadiebarnen, och de gymnasieelever som vill, åker till Romme i fem dagar.

– Jag tycker det är viktigt att erbjuda något meningsfyllt att göra just på sportlovet, då det verkligen är meningen att man ska aktivera sig, säger David Hjelmqvist.

Att alla har kul, intygar församlingens ungdomsledare Rebecka Eliasson, direkt från backen.

Mycket gemenskap

– Det blir så mycket gemenskap kring skidåkningen. Vi har bibelstudium på morgonen, sen åker vi hela dagarna och har aktiviteter och vila på kvällen. Det blir liksom lugnare än vanliga samlingar.

I år är deltagarantalet omkring 30. Men att det varierar år från år. Hon tror också att kostnaden för en skidresa ibland kan vara en avgörande faktor.

Blir relativt dyrt

För att åka på skidläger blir alltid relativt dyrt, även om församlingarna pressar priserna och ibland också har sponsorer. Men skidhyra, gårdshyra, mat och transporter kostar hur man än gör.

– Vi har diskuterat det här mycket i församlingen, om att kostnaden och själva skidåkningen kan var exkluderande och vi gör vad vi kan, för att alla ska kunna vara med, förklarar Rebecka Eliasson.

Sover på luftmadrasser

– Vi kan bidra med ekonomiskt stöd, men det kan vara svårt att fråga, tror jag. Annars så pressar vi priset genom att bo här i pingstkyrkan i Borlänge. Vi sover på luftmadrasser och lagar vår egen mat. Visst vore det gött att bo på en lägergård. Men det blir billigare så här, vi har ju ändå transporter och liftkort och skidhyran att betala.

Taggar:

Barn och Unga
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice