Full fart på Budkavlekampen.
Vad är en Budkavlekamp? Johan Fälth skriver och förklarar den starka traditionen i Torpa, Ydre.
Budkavlekamp i Torpa - en 63-årig företéelse i Östergötland.
Det började redan 1960 med den första budkavlekampen i Östergötland. Vad är då en budkavlekamp? Jo, det är scouter inom Equmenia som är på spårning ute i naturen. Scouterna går i patruller om 4-8 barn och vid kontrollerna ska knepiga uppgifter lösas. Som scout får man lära sig att samarbeta, skaffa kunskap om naturen och känna gemenskap med varandra. Ett ledord är "learning by doing" och det är nog så viktigt att lära sig praktiska saker till skillnad från att göra det framför en dataskärm. I Equmenias form av scout får man också lära sig att be scoutbönen och att det är Gud som skapat vår fina natur.
Folkfest som vanligt, vid Budkavlekampen.
Började med andakt
Denna vackra, soliga söndag i maj var budkavlekampen med namnet Årsringar 2023 förlagd till fotbollsplanen i Torpa. Dagen började kl 10 med andakt av pastor Anna Langlott från Torpa Equmeniakyrka. Hon sa så här efter att ha läst om Sackaios i Bibeln: - En enkel handling av kärlek kan förändra en annan människas liv.
Lasse Gustavsson eller Torpa-Lasse är platschef för Årsringar 2023. Han har varit aktiv i Torpa Equmenias scoutkår sedan mitten av 1980-talet och han stortrivs med sin nuvarande roll som kårchef och scoutledare. I år har han prisats för sina ledarinsatser inom scouting av Ydre kommun. Motiveringen lyder: ”Lasse är en outtröttlig ledare som har ägnat sig helhjärtat åt scoutkåren i Torpa Equmenia församling under många år. Drivet och engagemanget för både liten och stor, samt idérikedom han besitter smittar av sig på alla han möter. Du är en förebild och en trygg rygg att ta efter.” Ja, Lasse är verkligen väl värd sitt pris, anser nog alla.
På träningsplanen gick sedan starten för de närmare 250 deltagarna, patrullvis. Ugglan, Bävern och Ekorren är traditionella patrullnamn. Några lite mer udda namn såsom Tjejmaffian, Vaniljsås(!) och Moonight fanns också. Ute på spårningen hade patrullerna 8 kontroller att besöka utefter den snitslade banan. Här ser vi vad de handlar om:
Trä i Bibeln
Stapla kubbar
Para ihop löv med rätt bark
Sjukvård i form av bårtillverkning, lägga tryckförband, stabilt sidoläge
Identifiera delar till yxor och sågar
Gå på 5-mannaskidor
Leta små träkubbar med bokstav på i en container med spån och bilda så många ord som möjligt
Budkavlekampen kräver många insatser.
Och vinnaren var...
Efter ena slingan återsamlas man på fotbollsplanen för mat, för att sedan gå den andra slingan. Patrullerna får med sig en bräda vid starten med sitt namn och hemort. Vid varje kontroll ågas de poäng bort som man missar. Den som har längst bräda när man når målet vinner. Utslagsfrågan är att bedömma en utsedd björks totala längd. Patrullen XYZ-saft från Rimforsa prickar längden precis.
Vinnare i gruppen Spårare blev Ugglan, Åtvidaberg. I gruppen Äventyrarna vann Leoparden, Mjölby och Bävern från Åtvidaberg vann i gruppen Upptäckare. Vid prisutdelningen ekade de klassiska patrullropen över fotbollsplanen och Torpa-Lasse avslutar dagen med orden: ÖSTGÖTA SCOUTER...VAR REDO!! Hela scoutsamlingen svara: ALLTID REDO!!
Bara den som är eller varit scout vet hur rolig en budkavlekamp är...och i augusti väntar scoutlägret Portal på Rallingsåsgården i Aneby.
Johan Fälth
Fakta:
En budkavle är ett litet föremål, ofta av trä, som innehöll ett skriftligt meddelande och bars från person till person, ofta i språngmarsch eller under ritt från gård till gård, vilket kunde ske både natt och dag. Meddelandet kunde till exempel vara en kallelse till en bystämma eller ett upprop för att få manskap samlat till något särskilt ändamål.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR