Dödade kvinnan på Almedalen medlem i Uppsala Missionskyrka

Ing-Marie Wiselgren dog efter vansinnesattacken i Almedalen. Foto: TT

Missionskyrkan i Uppsala är i chock.
Deras medlem Ing-Marie Wieselgren blev brutalt dödad i ett knivdåd under Almedalsveckan i Visby igår.
- Det kom förstås som en chock för oss alla, säger församlingens pastor Torbjörn Bådagård.

 

Ing-Marie Wieselgren var samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner, överläkare och en aktiv medlem i Uppsala Missionskyrka.

Mitt under Almedalsveckan kom nyheten om ett knivdåd där en kvinna länge svävade mellan liv och död. Under onsdagen bekräftades att kvinnan avlidit och att det var Ing-Marie Wieselgren som, verkar det som, varit målet för gärningsmannen.

Equmeniakyrkan bad i Visby

- Det är helt fruktansvärt, konstaterar Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson som inte riktigt hunnit smälta det som hänt. 

Redan innan det konstaterats vem den dödade kvinnan var hade Equmeniakyrkan på plats i Visby bett för personen. Ingen kunde ana att det skulle komma så nära.

Torbjörn Bådagård. Foto: Arkiv

I hemförsamlingen, Uppsala Missionskyrka, råder nu stor chock och sorg. 

När Sändaren pratar med församlingsföreståndaren Torbjörn Bådagård dagen efter knivmordet i Visby låter han skakig på rösten. Han berättar att församlingen efter beskedet nu beslutat att hålla öppet för förbön och ljuständning under dagen idag, torsdag och imorgon fredag.
-Vi har så många medlemmar som hört av sig och som behöver prata och gråta, säger han och fortsätter;


-Så även om vi är långt borta från Visby här i Uppsala, vill vi ändå öppna vår kyrka. För alla vet om att det är vår Ing-Marie, som blev knivhuggen på Donners plats igår. Hon var en stark profil i församlingen och så snart vi fick kännedom om dådet, berättade vi för alla medlemmar via sociala medier och nyhetsbrev.

Familjen medlemmar i Missionskyrkan


Även Ing-Maries man Donald är medlem i församlingen, men har alltid hållit låg profil, säger
Bådagård. I familjen finns också fyra barn.
- Så snart beskedet kom igår försökte vi få kontakt med Ing-Maries anhöriga. Jag och några
styrelsemedlemmar åkte också ut till deras hem här utanför Uppsala, men det var ingen där.

Sveriges kommuner och landsting i sorg

SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson skrev detta i ett uttalande efter att det stod klart att Wieselgren gått bort;

”Det är med stor bestörtning som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund”.

 

kyrkoledare Lasse Svensson Foto: Arkiv

Välkänd i hela Equmeniakyrkan

Ing-Marie har också anlitats i många Equmeniakyrkosammanhang på nationell nivå och vid flera tillfällen deltagit på arrangemang av kyrkan just under Almedalsveckan. 

Kyrkoledare Lasse Svensson tog emot dödsbudet med bestörtning. 

- Det är en så stor förlust och jättetragiskt. Många i samfundet kände henne personligen och hon var verkligen en kompetent och proffsig människa som också var bjussig med en varm personlighet, säger han. 

Vad finns det för rutiner efter sådana här händelser i samfundet?

- Eftersom vi har varit på plats i Almedalen har vi varit igång och samtalat med människor som känt henne och erbjudit stöttning. Vi har också varit i kontakt med Uppsala Missionskyrka. Hon var ju inte anställd men har starka kontakter med många över landet och det är en stor sorg, konstaterar han. 

Carola Gunnarsson igen:

”Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa. SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding”.

Föreläste i Almedalen samma dag

Wieselgren arbetade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Dagens Nyheter berättar att hon under hela onsdagsförmiddagföreläst i Almedalen bland annat på ett evenemang som anordnats av organisationen Maskrosbarn. Klockan 14 på onsdagen, bara tio minuter efter dådet, skulle hon hålla ännu en föreläsning.

En 33-årig man har nu gripits för dådet och förhör har inletts.

Många har nu tagit sig till platsen i Visby för dådet för att tända ljus för Ing-Marie som blev 64 år.

 

Texten uppdateras

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.