Busch är en hycklare – precis som du och jag

Carl-Henric Jaktlund

Häromdagen skulle kristdemokraternas Ebba Busch, tillika energi- och näringsminister samt vice statsminister, prata om ”den gröna omställningen och fossilfria transporter” i Göteborg. Viktigt och angeläget mål. Men det blev ett självmål.

Busch tog nämligen flyget från Stockholm, trots dess långt större negativa klimatpåverkan än det naturliga tågalternativet, och gav på så sätt alla som önskar hålla miljöutmaningarna ifrån sig ytterligare något att peka på: ”Varför ska jag behöva förändra beteenden när inte ens de som är ytterst ansvariga i frågan gör det?”

Ordentlig missuppfattning

Kanske tänker Ebba Busch och rådgivarna runtomkring att hon bör komma undan med det på grund av sin viktiga roll och sitt digra dagsschema, men det är i så fall en ordentlig missuppfattning. De flesta människor tycker nämligen ungefär likadant kring sig själva – de har också fullt upp och anser sig vara i behov av en eller flera genvägar här och där. Beteendet från Busch, och andra politiker och makthavare, tas som intäkt för att hoppa över en förändring istället för att trigga den.

Att föregå med gott exempel kan kännas segt, vad gör det för skillnad liksom? I princip omöjligt att mäta effekten av. Ändå är det där det behöver landa, i att över­tygelserna blir kött och blod, att de leder till handlingar och beslut som andra kan ta efter.

Hon är inte ensam

Detta är något för hycklaren Ebba Busch att fundera på, och hon är inte ensam. För vem är inte att betrakta som hycklare? På ett sätt kan man förstås argumentera för att den som har en hög position också har ett större ansvar, men sam­tidigt blir det alltid unket när de hårda ­domarna och pekpinnarna entydigt riktas mot någon annan. ”Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? undrade Jesus och utmanade oss därmed att inte hoppa över analysen av vårt eget.

Det är naturligt att sucka och stöna över beteenden och ageranden hos andra, det är inte fel att exempelvis peka ut flisan i Ebba Busch öga och därmed utmana henne till att ta ett större ­förebildsansvar, men det är att missa en chans till personlig utveckling att stanna där. Hur är det med det egna livet, är du ett föredöme eller vad kan du ändra på för att försöka bli det?

Carl-Henric Jaktlund
nationell ledare i Alpha

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Michael Andersson
Och varför välja att peka ut just Ebba Busch som hycklare? Det är lite tröttsamt.
Per Axéll
Du tvingar mig att tänka efter ordentligt. Tack Carl-Henrik.

 

Till minne