Höstmöte fyllt av hopp

Glada miner i Linköpings domkyrka. Foto: Zandra Erikshed

Hopp i en mörk tid.

Det gav Pilgrims höstmöte.

I helgen arrangerade tidskriften Pilgrim det traditionsenliga höstmötet i Linköping. Årets tema var ”Andens viskning i vredens tid” och samlade rekordmånga deltagare. 546 personer hade anmält sig till höstmötet.

- Det var ett välgörande höstmöte, det var som balsam både för kropp och själ. Många ord kom i rätt tid, säger Jonas Eveborn, som är föreståndare för Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby.

Ett starkt möte mellan William T Cavanaugh och Peter Halldorf. Foto: Zandra Erikshed

Värt att kämpa för

För honom blev höstmötet en påminnelse om att det är värt att fortsätta den goda kampen.

- Även om hopp inte var ett uttalat tema, förutom i Björn Wimans föredrag, så var det många deltagare som tyckte att det de uppfattade av Andens viskning var just hopp, säger han.

 

Ett möte för gammal och ung. Foto: Zandra Erikshed

Mer kristen mystik

Höstmötet hade tre olika spår som deltagarna kunde välja mellan. Ett handlade om kyrka och politik, där deltog bland andra teologen och författaren William T. Cavanaugh och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. Ett annat spår fokuserade på kristen mystik och ett tredje på kyrkan reformation i vår tid.

- Vi i planeringsgruppen tyckte att det var ett tag sedan som vi hade med tydliga röster från klostertraditionen. Därför ville vi göra något med kristen mystik som tema, säger han.

Hopp är ljus i mörkret. Foto: Zandra Erikshed

En av höjdpunkterna

Höstmötet hålls inte längre i Nya Slottet Bjärka-Säby utan i Domkyrkan och i Equmeniakyrkan i Linköping. Jonas Eveborn tycker att en särskild höjdpunkt under höstmötet är sången i Domkyrkan.

- När många röster sjunger de urgamla bönerna i Psaltaren, som rymmer hela livet, och det blir en sammansjungen kropp, trots att vi kommer från så många olika håll och kyrkliga traditioner, så är det en väldigt stark upplevelse.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA