Nu ska Åre hamna på Equmeniakyrkans karta

Åre kommun växer så det knakar. Här vill Equmeniakyrkan starta en församlingsplantering för att nå nya människor i området. Foto: björn wedin/Mostphotis

Åre kommun har växt med 20 procent under 2000-talet. De flesta som flyttar in är personer mellan 20 och 39 år. Här vill Equmeniakyrkan nu starta en församlingsplantering som vill attrahera den åldersgruppen. Per Barkman är en av dem som antagit utmaningen.

Ett av Equmeniakyrkans mål är att grunda nya församlingar. Under ett par års tid har en så kallad förstudie pågått i området för att se behoven och vilka förutsättningar som finns för att bilda en ny gemenskap i Åre by och Duved.

– Jag har pratat med de församlingar som finns i närområdet och med företrädare för näringsliv och boende. Alla ser ett behov av verksamheter som möter människors livsfrågor. Vi vet ännu inte hur en församlingsplantering kommer att se ut. I det här stadiet handlar de om att försöka få kristna som redan finns i Åre, eller som tänker flytta dit, att hitta sin egen vision av hur man vill vara församling – med eller utan kyrka, säger Mikael Nilsson som gjort förstudien för Equmeniakyrkan.

Per Barkman med fru och en son hade länge pratat om att flytta från Göteborg till Åre. För 20 år sedan bodde Per i Åre och drev kafé Zebra, en verksamhet i kristen regi. Nu arbetar han inom rederibranschen och är mycket på resande fot.

– Jag kan lika gärna flyga från Östersund som från Göteborg och en stor del av jobbet går bra att göra på distans. Vi har längtat efter att få göra en kursändring i livet och bo på ett ställe som vi verkligen älskar. Det beslutet var redan taget när tankarna kring församlingsplanteringen blev aktuella och gav en ytterligare en dimension, säger han.

Många av de tusentals personer som flyttat permanent till Åre under senare år har haft samma motiv som familjen Barkman: Att under åtminstone några år framöver kunna kombinera jobb och friluftsliv. För kommunen har ökningen betytt nya utmaningar med att ordna bostäder och barnomsorg – ett bekymmer som många kommuner i landsbygdsområden med åldrande befolkning hade välkomnat.

Området som förstudien inriktat sig på är Åre by och Duved, där Svenska kyrkan i dag har en församling, men där det inte finns någon frikyrkoförsamling. Det gör det dock i näraliggande Undersåker där Åredalens pingstförsamling har ett växande arbete. Den kristna gruppen Lighthouse som funnits i kommunen under många år fortsätter sin evangelisation inriktad mot snowbordåkare. Mikael Nilsson säger att han i samtalen med alla församlingarna har mött enbart positiva reaktioner.

– På sikt kanske vi kan inleda någon form av samarbete, säger han.

För Per Barkman är det viktigt att först se vilka förutsättningar och möjligheter det finns för en församlingsplantering.

Det beror framför allt på vilka människor som kommer att ingå i kärnan och deras tankar och visioner.

Han tror mer på att ha dessa visioner som utgångspunkt än att redan från början sätta fasta strukturer.

– Många som flyttar till Åre mitt i livet gör det för att man söker ett annat sätt att leva. I den öppenheten tror jag att nya frågor om livet kan väckas och med det ett större utrymme för möten och dialog om livsfrågor. Kanske vi så småningom kan få till någon form av grupp på ett mer strukturerat sätt.

PO Byrskog, kyrkoledare i Equmeniakyrkans region Mitt, säger att Åre på många sätt är intressant utifrån kyrkans målsättning att bilda nya församlingar i Sverige. Framför allt de utmaningar som finns med en ung, växande befolkning.

– Vi vill grunda en gemenskap som blir ett skyltfönster för kristen tro i Åre och som kan var utsträckta armar för dem som bor här. Nu behöver vi hitta människor som har Åre på sitt hjärta, säger han.

Så fort coronapandemin är över, förhoppningsvis efter sommaren, kommer Equmeniakyrkan att bjuda in till ett bön- och samtalsdygn i Åre för alla som är intresserade.

Fakta:

Christina Larsson

christina.larsson@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA