Ängsbackafolk även till Equmeniakyrkan

Ängsbacka kursgård

Pastor Erland Jerresand har kunnat hälsa en handfull nya medlemmar till Equmeniakyrkan i Molkom, som kommit från kursgården Ängsbacka som ligger i närheten. Foto: pressbild Ängsbacka

Equmeniakyrkan i Molkom – mitt emellan Karlstad och Filipstad – är ingen jätte­församling, ett 40-tal medlemmar. Men nu har man vuxit. Och anledningen stavas nyandliga från närbelägna New Age-kursgården Ängsbacka.

– Det är år sedan församlingen växte, dop har det inte varit på många år, säger den vakanspastor Erland Jerresand (han delar sin tid mellan Molkom och Vasakyrkan i Filipstad).

Erland Jerresand

Det var två nyandliga som döptes i våras, ytterligare två är på väg in i församlingen. Samma utveckling som Pingst Karlstad sett och som Sändaren skrev om i 4/2024.

Nyligen har man också haft ett möte med pingstförsamlingen om hur de nya medlemmarna med nyandlig bakgrund skall tas emot.

– Vi planerar ett kvällsmöte i mars då de och deras kompisar är välkomna.

Har startat Alphakurs

På programmet står också att starta en Alphakurs. Över 30 deltagare dök upp, betydligt fler än vad man räknat med. Kursen kommer att hållas strax intill Ängsbacka. Där man förstås är högst medveten om utvecklingen de senaste åren.

”Ängsbacka kommer inte att härbärgera någon Alphakurs, även om vi vet att den kommer att hållas nära oss. Våra kurser är inkluderande och vi välkomnar alla oavsett bakgrund och tro. Vi fokuserar inte på någon religion, skriver Ängsbackas Hylco Broos i mejlsvar (på engelska) till Sändaren. ”

Vilka tankar möter då Equmenia­kyrkan i Molkom bland de nya medlemmarna?

– Det handlar om personlig omvändelse. ”Jag sökte och sökte och det blev bara jobbigare, så hittade Jesus mig”, har en berättat för mig, säger Erland Jerresand.

Även till Svenska kyrkan

Också Svenska kyrkan i Molkom har fått ta emot människor från Ängsbacka. Hur många kan man dock inte säga exakt.

– Vi har inga siffror. De som kommer är välkomna. Flera som jobbat på Ängsbacka har deltagit i församlingen och kommit med sin tro och andlighet.

– Så här på landet är det ju också så att många deltar i det som finns. Är det Taizémässa i en kyrka går man kanske dit, är det samtalsgrupp i en annan går man kanske dit, säger Linda Ganters, präst i Alster-Nyedsbygdens församling.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne