USA skakat efter religiöst domslut

Presidentvalet i USA kan påverkas av ett domslut om embryon på fertilitetskliniker. Foto: Isabell Höjman/TT 

Är ett provrörsembryo också ett barn? I USA kan möjligheten till fertilitetsbehandling påverkas efter en kontroversiell dom i Alabama.

Efter en olycka i en IVF-klinik i Alabama förstördes flera embryon. Ett drabbat par stämde kliniken för brister i hanteringen. En lägre domstol gick på IVF-klinikens linje, men fallet överklagades till Alabamas högsta domstol som nyligen kom med det uppmärksammande utslaget.

Alla människor är Guds avbild

Domstolen ställer sig på parets sida, och resonemanget i domslutet bygger i stort på hänvisningar till Bibeln och teologi. Enligt domslutet spelar det ingen roll var befruktningen sker, vilket innebär att embryon i IVF-kliniker ska räknas som barn. Domaren Tom Parker skriver: "Redan före födseln har alla människor Guds avbild, och deras liv kan inte förstöras utan att utplåna Hans härlighet.”

Alabama har redan en lagstiftning som förbjuder alla former av abort, och om embryon på IVF-kliniker ska omfattas av samma skydd som det i en livmoder får det stora konsekvenser. IVF-kliniker i delstaten frågar sig nu om de kan fortsätta verksamheten.

Kan få katastrofala konsekvenser

Reaktionerna på domen har varit starka. En brittisk expert, Elisabeth Smith vid Center for Reproductive Rights, säger till BBC.

- Det är inte möjligt att använda alla embryon. Att anta lagstiftning som ger embryon juridisk personlighet kan få katastrofala konsekvenser för användningen av IVF - en vetenskap som många förlitar sig på för att bygga sina familjer.

Läkarföreningen i delstaten Alabama sa i ett uttalande: ”Detta beslut påverkar alla i Alabama och kommer sannolikt att leda till färre barn - barn, barnbarn, syskonbarn, syskonbarn och kusiner - eftersom möjligheterna blir begränsade för dem som vill att ha en familj."

Demokraterna ser det som en möjlighet

Beslutet kan få stora politiska konsekvenser. Efter det att USA:s högsta domstol tillät delstaterna att införa abortförbud har Demokraterna använt abortfrågan som ett vapen mot Republikanerna, då kvinnor kan tveka att rösta på Republikanerna på grund av abortfrågan.

I ett uttalande från Vita huset sas det att domslutet i Alabama var just sådant man varnade för efter det att Högsta domstolen upphävt Roe mot Wade, det domslut som öppnade upp för abort i hela USA.

Den konservativa kristna Gruppen The Alliance Defending Freedom, såg dock domen I Alabama som en enorm seger för livet.

- Oavsett omständigheterna är allt mänskligt liv värdefullt från befruktningsögonblicket", sa taleskvinnan Denise Burke i ett uttalande till BBC.

- Vi är tacksamma för att domstolen korrekt fann att Alabamas lag erkänner denna grundläggande sanning."

Republikaner har varit vaga

Alla abortmotståndare är dock inte eniga. Flera republikaner har uttalat sig vagt efter domen, då de är medvetna om att ett stopp för provrörsbefruktningar förmodligen skulle vara mycket impopulärt. Många amerikaner använder sig av olika typer av fertilitetsbehandlingar, och omkring två procent av amerikanerna är resultat av provrörsbefruktningar.

Presidentvalskandidaten Nikki Haley sa först att embryon är bebisar, men hävdade senare att hon inte håll med om domslutet i Alabama.

- Vårt mål är alltid att låta föräldrarna göra det de vill med sina embryon.

Taggar:

Abort

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne