Kamp mellan gott och ont väckte svenskarna

Ukrainamanifestation i Sveriges huvudstad. Foto: TT

Kriget i Ukraina väckte något i svenskarna. Givandet sköt i höjden, men vi nöjde oss inte med det. Runt om i landet samlade folk in kläder och förnödenheter och åkte i skytteltrafik till Ukraina.

– Ett skäl till det stora engagemanget i Ukraina är att det handlar om en tydlig konflikt, säger Veronica Strandh, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet. Hon forskar på frivilligas roll i krishantering och kan konstatera att frivilligengagemanget är större än vad det varit på många år.

Konfikten tydlig att förstå

Själva lidandet i Ukraina är så uppenbart. Sedan är det en konflikt som är tydlig att förstå – det är ett land som attackerar ett oskyldigt land.
– Svenskarna är engagerade som folk och försvarsviljan ligger också högt jämfört med andra länder. En förklaring är att vi har ett antal kärnvärden som vi tycker är viktiga – som demokrati, medborgerliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Magnus Karlsson, professor vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola.
Att just de värdena står på spel i Ukraina tror han är en förklaring till det stora svenska engagemanget.
I samband med att kriget i Ukraina bröt ut uppstod också en rad frivilliga initiativ som spreds via sociala medier.
– Svenskar har nära till teknik och vi tar till oss nya innovationer snabbt. Jag kan tänka mig att vi har ganska nära till hands att organisera oss via internet, säger Magnus Karlsson.

Boel Holm/TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice