Sidas granskning av biståndet till Palestina klar

Palestina

Erik Lysén vill att frysningen av biståndet till Palestina hävs så snart som möjligt. Foto: Marcus Gustafsson, Fatima Shbair/AP/TT

Vissa rutiner behöver skärpas men svenskt bistånd finansierar inte terrorism, enligt Sida. Nu måste frysningen av Palestinabiståndet hävas, tycker Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Efter den 7 oktober beslutade regeringen att pausa allt utvecklingsbistånd till Palestina. Sida fick i uppdrag att göra en översyn för att säkerställa att ingen organisation med koppling till Hamas fick del av svenska medel. Hela granskningen är nu klar.

Inga terrorgrupper har fått pengar

Sida har undersökt sina 28 direkta samarbetsorganisationer. Vissa av dem har inte kontrollerat ifall de organisationer som de i sin tur stöttar finns med på EU:s sanktionslista mot terror. Ingen av organisationerna som fått pengar har dock funnits med på sanktionslistan, men här behöver rutinerna ses över så att avtalskravet om screening mot listan uppfylls, anser Sida.

- Sida gör bedömningen att alla organisationer kommer klara av screeningen och det gäller också Act Svenska kyrkan, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Han säger att Act Svenska kyrkan haft avtal om screening med alla sina partners i Israel och Palestina, utom en. Den partnern har dock haft liknande krav i sitt eget regelverk.

- Det finns ingen anledning till oro. Vi känner också våra samarbetskyrkor och partners och vet att de inte finns på sanktionslistan. De organisationer som vi och andra delar av svenskt bistånd stödjer är de som vill jobba för mänskliga rättigheter och som står för ickevåldsvägen för en rättvis fred mellan Israel och Palestina.

Act använder egna medel

Act Svenska kyrkan bedrev under 2023 utvecklingsarbete i Israel och Palestina för runt 17 miljoner varav fyra miljoner kom från Sida. Det handlade om arbete inom hälsa, utbildning och klimat. I år planeras för ett stöd på samma nivå, men det finansieras helt med egna insamlade medel och inte med pengar från Sida.

- Vi har inte råd med den här ryckigheten. Om det skulle komma ett beslut om att fortsätta frysningen har vi garanterat den här viktiga verksamheten, säger Erik Lysén.

Uttalade stöd för Hamas

Kommunikationen hos de 207 organisationer som Sida samarbetat med har också granskats. En av dem har hyllat eller försvarat Hamas. Den organisationen har tidigare fått medel via ett FN-program som Sida stöttat, men samarbetet är i dag avslutat.

Sidas rapport borde utgöra grund för att så snart som möjligt häva frysningen av biståndet till Palestina, tycker Erik Lysén.

- Frysningen har orsakat skada för många organisationer i en otroligt kritisk tid. Det har skapats en förtroendekris mellan partners i Sverige och det israeliska och palestinska civilsamhället som kommer ta tid att reparera.

Taggar:

Bistånd

Matilda Ljungkvist

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne