Vill pröva bordsbön mot barnkonventionen

Strider bordsbön mot barnkonventionen. Foto: Getty

Solrosens förskola i Göteborg har hamnat i skottgluggen för lokala vänsterpolitiker - som vill pröva om det kan bryta mot barnkonventionen att pedagogerna ber bordsbön med barnen. 

- Vi anser inte att barn i två- eller treårsåldern kan välja själva om de ska be bordsbön eller inte, sägerr Ingrid Andreae (S), ordförande i förskolenämnden till Dagens Nyheter.

Frågan om bordsbön aktualiserades i och med att förskolan Solrosen skulle omvandlas till aktiebolas och därför hamnade på politikernas bord. Även om bordsbön knappast har något med förskolans bolagisering att göra var det något som socialdemokraterna och vänsterns representanter i förskolenämnden hoppade till på.

Att pedagoger ber bordsbön med elever är inte olagligt i Sverige. Eller? Det som politikerna nu vill pröva är om förfarandet strider mot barnkonventionen. En konvention som nu antagits som lag i Sverige.

- Det är inte förbjudet enligt lag att be bordsbön, om barnen kan välja själva. Men vi anser inte att barn i två- eller treårsåldern kan välja själva om de ska be bordsbön eller inte. Förskolenämnden överväger nu juridisk prövning av om bordsbönen kan fortsätta, eftersom den kan strida mot barnkonventionen, menar Andreae enligt DN.

Finns svårigheter

Förskolans rektor, Hanna Winderö, påpekar svårigheterna med frivillighet bland yngre barn, men noterar att jurister från förskoleförvaltningen inte anser att de bryter mot nuvarande lagstiftning.

- Vi är helt med på att det är svårt att avgöra om ett barn upplever situationen som frivillig eller inte, men i det här fallet har pedagogiskt och juridiskt utbildade professionella inom förskoleförvaltningen tolkat det som att vi håller oss inom lagen, säger Winderö enligt DN.

Winderö anser även att den aktuella debatten speglar en större ideologisk fråga och menar att deras förskola orättvist hamnat i fokus.

Är generaliseringar

Det är generaliseringar som inte gått på hur just vi gör på vår förskola. Man kan ju tolka deras uttalande som att ”nämnden vill inte att skollagen ska tillåta konfessionella eller fristående förskolor, därför borde inte vår förskola få finnas.” Och då menar vi att man får gå på skollagen istället, inte oss," förklarar hon.

Vidare lyfter Winderö fram komplexiteten i frågan om barns möjlighet att göra val kring religiösa aktiviteter i förskolan och påtalar:

- Ja, det skulle jag vilja påstå, vi erbjuder frivillighet kring det. Men sen måste man lägga till att frågan om frivillighet för barn i förskoleåldern alltid är en komplex fråga i alla pedagogiska förskolefrågor, som man får närma sig med respekt för barnet.

Taggar:

Bön
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
I. Tillenius
Typiskt! Nej, en 2 åring kan inte välja mellan två färger. Men sexuella sagor ska de utsättas för av "regnbågspedagoger" som talar i egen sak. Skolbarn får inte sjunga "Den blomstertid" på examensdagen och bordsbön är farligt. För att inte påverkas. Konsekvenstänkande är satt ur spel av knasbollar. Det som såtts under lång tid skördas i långa banor.