Ottosson (KD) ny ordförande för kristna riksdagsgruppen

Nyvalde ordföranden för riksdagens kristna grupp, Kjell-Arne Ottosson, är bland annat känd för att utnyttja sin rätt att tala sin värmländska dialekt i riksdagen. Foto: Mikael M Johansson

Varje vecka samlas medlemmarna i riksdagens kristna grupp till andakt, bön och sång. Som nyvald ordförande ger Kjell-Arne Ottosson (KD) en inblick i en för många relativt okänd förening mitt i maktens centrum.

På den värmländska riksdagsbänken hittar vi Kjell-Arne Ottos­son från Kristdemokraterna som en av elva folkvalda ledamöter. Sedan en tid tillbaka har han inte bara riksdagsutskott, nämnder och delegationer i almanackan, utan även uppdraget som ordförande för riksdagens kristna grupp. Utöver riksdagsledamöter har gruppen två kaplaner från olika kyrkotraditioner vilka har till uppdrag att leda andakter och finnas tillgängliga för samtal. Dessa är Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och Mia Ström, Sverigechef på Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS).

– Varje onsdag klockan halv nio samlas vi till andakt. Men vi har även gäster på besök och gör också egna studieresor, berättar Kjell-Arne Ottosson.

I likhet med gruppens två kaplaner kommer gruppens medlemmar från vitt skilda kyrkotraditioner. Kjell-Arne Ottosson menar att hela spektrat av svensk kristenhet mer eller mindre finns i gruppen.

– Vi är alla del av samma kyrka men har lite olika kontexter. Som kristna kan vi ha olika dopsyn men i slutändan är det tron och fokuset på Jesus som förenar.

Går inte att blunda för trons betydelse

Även om Kjell-Arne Ottosson är noga med att påpeka att politiska förslag grundas i gemensamt fattade partiprogram menar han att det likväl inte går att blunda för trons betydelse.

– Tron finns alltid i bakgrunden, den är alltid med som en grund att stå på.

Finns en vardag även i riksdagen

Det politiska livet är tufft och kan slita på vem som helst. Debatter, politiska strider, förhandlingar och intervjuer avlöser varandra. Samtidigt finns det en vardag även i riksdagen. Därför finns det utöver den kristna gruppen också en konstförening, författarförening, jakt- och fiskeförening och ett antal vänföreningar med andra parlament runt om i världen.

Detta är en sida av rikspolitiken som Kjell-Arne Ottosson menar att media ibland har svårt att visa.

– I riksdagen är man helt klart mycket duktigare att skilja på sak och person. Vi måste komma ihåg att när vi står i riksdagens talarstol är själva poängen att man ska visa de politiska skillnaderna. Men även vi riksdags­ledamöter kan umgås i möblerade rum. Hur skulle arbetsmiljön se ut om vi gick och var sura på varandra hela tiden, det skulle vara ohållbart.

Tvärpolitiska inslag

Gruppen som Kjell-Arne Ottosson nu är ordförande för har en tradition av att sträcka sig över parti­färgerna. Detta tvärpolitiska inslag är något han hoppas består inför framtiden.

– För oss som finns i gruppen utgör den ett vattenhål att samlas vid oavsett partipolitisk färg.

Fakta: Kjell-Arne Ottosson

  • Ålder: 48
  • Från: Östervallskog, västra Värmland
  • Yrke: Lärare
  • Politisk karriär: Började som kommunpolitiker i Årjäng för Centerpartiet, men gick över till Kristdemokraterna. Sedan 2017 ordförande för KD i Värmland. Blev riksdagsledamot 2018. Sedan valet i fjol är han bland annat vice ordförande i miljö och jordbruksutskottet och ledamot av Nordiska rådet.

Simon Sjögren

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne