Historisk kyrka bombad i Gaza

Biskop Alexios vid en tidigare bombning av platsen. Han uppges vara vid liv. Foto: TT

En byggnad på området för den 1 600 år gamla Sankt Porphyrios grekisk-ortodoxa kyrkans komplex i Gazaremsan, har kollapsat till följd av flyganfall i Gaza.

Ett krigsbrott, skriver det ortodoxa patriarkatet i Jerusalem med Theopilos III i spetsen. 

 

Kyrkan som bombats tjänade också som tillflyktsort för många människor under regionens pågående konflikt, enligt media. Enligt egna uppgifter på instagram har särskilt många av gazaremsans runt 800 kristna invånare befunnit sig där. Grekiska ERT rapporterar att  ungefär 50 personer, mestadels kvinnor och barn, fanns på plats när bomben träffade kyrkkomplexet.

Enligt Al Jazeera har minst två personer dödats i bombningen, och tiotals personer tros vara fast under rasmassorna. Men det är svårt att i nuläget veta exakta siffror, inte minst på grund av svårigheterna med efterarbete i området. Andra källor tror att dessa siffror är i grav underkant.

Gaza

Bild från rasmassorna efter bombningen. Foto: Privat/Order of st.George

Kan vara uppemot 200 döda

Den ortodoxa hjälporden St.George, som har arbete i Gaza, menar att det i normala fall är runt 500 personer som bor i kyrkan och det intilliggande kloster som byggnaden också inhyser. Källor till dem inne i Gaza city uppskattar att det handlar om 150-200 döda människor. Och att siffrorna kan stiga allteftersom arbetet med att hitta överlevande i rasmassorna fortsätter. Enligt deras uppgifter träffade bomberna de två kyrksalar där flyktingar, inklusive barn och spädbarn, sov. Ärkebiskop Alexios i Gaza ska enligt dem också ha befunnit sig på platsen vid bombningen men har bekräftats vara vid liv. 

 

Theopilos III är skarp i sina ordval. Foto: TT

Jerusalems patriark fördömer

Det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem, som leds av Theopilos III, har nu fördömt flyganfallet från israelisk sida i skarpa ordalag;

”Det ortodoxa patriarkatet i Jerusalem uttrycker sin starkaste fördömelse av de israeliska flyganfallen som har träffat kyrkkomplexet i Gaza city. Patriarkatet betonar att attacker mot kyrkor och våra institutioner, med det skydd de erbjuder för att skydda oskyldiga medborgare, särskilt barn och kvinnor som har förlorat sina hem på grund av israeliska flyganfall mot bostadsområden de senaste tretton dagarna, utgör ett krigsbrott som inte kan ignoreras.”

Biskop Alexios har tidigare uttalat sig att han kommer stanna i Gaza så länge det finns en enda kristen kvar, för att "ge hopp" åt denne.

Fakta: Grekisk ortodoxa patriarkatet i Jerusalems uttalande i helhet

Det ortodoxa patriarkatet i Jerusalem uttrycker sin starkaste fördömelse av de israeliska flyganfallen som har träffat kyrkkomplexet i Gaza city. Patriarkatet betonar att attacker mot kyrkor och våra institutioner, med det skydd de erbjuder för att skydda oskyldiga medborgare, särskilt barn och kvinnor som har förlorat sina hem på grund av israeliska flyganfall mot bostadsområden de senaste tretton dagarna, utgör ett krigsbrott som inte kan ignoreras.

Trots att det ortodoxa patriarkatet i Jerusalem och andra kyrkors faciliteter med skydd för invånare, skolbyggnader och Episkopala kyrkan i Jerusalems sjukhus uppenbart varit ett målm förblir patriarkatet, tillsammans med de andra kyrkorna, engagerade i att uppfylla sin religiösa och moraliska skyldighet att erbjuda assistans, stöd och skydd till dem i nöd, mitt i kontinuerliga israeliska krav på att evakuera dessa institutioner av civila och de påfrestningar som utövas på kyrkorna i detta avseende.

Patriarkatet understryker att det inte kommer att överge sin religiösa och humanitära skyldighet, grundad i sina kristna värderingar, att tillhandahålla allt som är nödvändigt i krigs- och fredstider lika.

Fakta: En av de äldsta kyrkorna i världen

kyrka

Foto: Commons

Kyrkan av Sankt Porphyrios ä tros vara den tredje äldsta kyrkan i världen. Det ursprungliga templet på denna plats går tillbaka till 425 e.Kr. Den nuvarande kyrkan byggdes av korsriddarna runt 1150-talet. Historiska uppgifter från 1500-talet nämner också dess dedikation till Jungfru Maria. Den har bevarats trots många utmaningar genom tiden och restaurerades senast 1856.

Även om vissa arkitektoniska element som kornischer och baser kan spåras tillbaka till korsriddarperioden har många andra delar av kyrkan lagts till vid senare tidpunkter. Kyrkans väggar, byggda av tidsslitet kalksten, erbjuder ett skydd med sin förmåga att ge värme på vintern och svalka på sommaren. Därför är platsen också välanvänd som skydd vid strider.

Källa: Greek reporter

Fakta: Vem är Sankt Porphyrios

helgon

Commons

Sankt Porphyrios har särskild betydelse för kristna eftersom han tappert motsatte sig de polyteistiska religionerna som en gång dominerade i Gaza och det bredare Levanten.

Legenden säger att Sankt Porphyrios hade ett svårt benproblem. Trots sin åkomma påbörjade han en pilgrimsfärd från sin meditationsplats i den jordanska öknen till Jerusalem för att söka gudomlig helande. Under sin tid där sägs han ha mött Jesus och blivit mirakulöst helad.

Efter Gazas biskops död år 395 kallades Porphyrios, som var präst, att tatt skydda den lokala kristna gemenskapen från trakasserier av hedniska belackare. Vid den tiden hade Gaza bara tre kristna kyrkor bland en mängd hedniska tempel och avgudar. Men Sankt Porphyrios närvaro medförde en betydande förändring. Det sägs att han övervakade dopet av 237 män, 35 kvinnor och 14 barn.

Hans starka band med den romerska kejsaren och kejsarinnan bar frukt 401 när ett kejserligt edikt beordrade förstörelsen av hedniska tempel i Gaza och återinförandet av privilegier för kristna. Dessutom fick Sankt Porphyrios medel från kejsaren för att bygga en ny kyrka i Gaza, uppförd på den mycket platsen för det främsta hedniska templet. Kyrkan av Sankt Porphyrios står som ett vittnesbörd om hans bestående arv.

Källa: Greek Reporter

Taggar:

Israel Gaza
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Maria Flyman
Är det bekräftat att det är Israel som bombat kyrkan? För innan det är det tycker jag inte man ska kabla ut det. Det kan vara spm med sjukhuset.