Analys: Israel-Palestina-konflikten är i grunden ingen ideologisk fråga

Israel-Palestina

Båda sidor behöver höras för att man ska förstå en komplicerad konflikt. Foto: Richard Vogel/AP/TT & Johan Nilsson/TT

ANALYS  Generellt: Högern stödjer Israel, vänstern stödjer Palestina. Men konflikten i Mellanöstern handlar i första hand inte om ideologi, utan om den svåra konsten att stifta fred, skriver frilansjournalisten och säkerhetsexperten Elisabeth Braw.

I slutet av september förkunnade Jake Sullivan, USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, att Mellanöstern var ”lugnare än den har varit på 20 år”. Åtta dagar senare angrep Hamas Israel. Nu vedergäller Israel Hamas ­attentat genom att angripa Gaza, och världen står återigen inför en obeskrivlig humanitär katastrof. Utan fredsöverenskommelse kan det aldrig bli stabilitet i Israel och de palestinska områdena.

Var FN:s medlare

Man undrar hur världen hade sett ut om Folke Bernadotte hade fått leva. 1948 var greven FN:s medlare i Israel-Palestina-frågan. Han hade redan tagit fram ett förslag när Sternligan, en zionistisk extremistgrupp, mördade honom den 17 september.
Det har inte blivit någon lösning sedan dess heller. Det närmsta världen har kommit var Oslo-avtalen, som slöts mellan Israel och PLO 1993 och 1995. Luften gick dock ur dem nästan med en gång, när premiärminister Itzhak Rabin sköts ihjäl av en israelisk extremist på en fredsmanifestation.

Alla har en åsikt om Israel och Gaza, även om de aldrig varit i Israel och Gaza (och för att kunna bilda sig en mening om läget måste man ha varit på båda sidorna).

Ja, här är vi i dag. I skrivande stund har Hamas attentat mot ­Israel skördat runt 1 300 dödsoffer, och 155 israeler hålls som gisslan av gruppen. Israels vedergällning har kostat runt 2 700 palestinier i Gaza livet och nästan 10 000 har skadats. Över en miljon måste från den tätbefolkade Gaza-remsans norra del till den södra efter att Israels försvarsmakt beordrat dem att lämna norra Gaza inom 24 timmar.

Ingen plats för dessa flyktingar

Men i södra delen finns det ingen plats för dessa flyktingar, och det är redan akut brist på mat, vatten och electricitet. FN varnar för en extrem humanitär katastrof och har påmint Israel om att internationell lagstiftning förbjuder kollektiv bestraffning. Invasionen kommer dock ändå kanske har den redan inletts när denna artikel publiceras.
In i denna extremt farliga situation ger sig nu tyckare av alla de slag. Alla har en åsikt om Israel och Gaza, även om de aldrig varit i Israel och Gaza (och för att kunna bilda sig en mening om läget måste man ha varit på båda sidorna). Många som i andra frågor är till höger på den ideologiska skalan stödjer Israel, medan många som är till vänster stödjer palestinierna. I USA har detta lett till hätska konflikter på olika universitetet, och i Sverige ser jag samma dynamik.

Utan fred blir det ingen fred

Men om man bara ser Israel och palestinierna som en ideologisk fråga ser man fel. I grund och botten handlar frågan hur man stiftar fred mellan dessa båda folk, för utan fred blir det ingen frid. Och för att förstå hur det ska kunna gå till måste man informera sig på plats, som Folke Bernadotte gjorde för 75 år sedan. Och som andra hedervärda diplomater gjort efter honom. Att se Israel och Palestinia som en ideologisk fråga är att behandla dessa folk som ett slags maskotar.
Donald Trump trodde att hans svärson Jared Kushner – som varit i Israel men saknade erfarenhet på de palestinska områdena – kunde stifta fred i Mellanöstern genom att läsa 25 böcker i frågan.
Israelerna och palestinierna är människor. Informera er om ­Gazabornas situation, informera er om Israel. Om Sverige hamnade i krig skulle vi också vilja att folk frågade oss, inte bara hade åsikter om oss.

Elisabeth Braw
säkethetsexpert och journalist

Taggar:

Israel Palestina
2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
I. Tillenius
"Säkerhetsexperten" riskerar inte censur. Analys är att ta i. Fred kräver fredsvilja mellan två parter (minst). Nej, nej, nej i åratal till alla förslag från part med annat mål en hel värld blundat för. I "Israel och hennes fiender" (Bengt G. Nilsson) lyfts detaljer fram i ljuset. Tvåstatslösning är ett luftslott inte minst ur "svensk dokumenterad aningslöshet". De flesta som ligger i täten från vänster har inte besökt regionen. Kibbutzer är vänsterorienterade men det hjälpte inte utan drabbades brutalt. Ingen kan med trovärdighet frångå bakgrunden. "Mandatet Palestina var ingen pastoral idyll innan 1948".
Lars
Judar har under hela historien blivit anklagade av länder, människor Men Gud har sista ordet , det är bara att lasa Bibeln

 

Till minne