"Idrottspastorn" Tomas Hammar har hastigt lämnat jordelivet

Tomas Hammar när han förberedde nattvarden vid dopet på Lappesand, Hönökonferensen, 2019. Foto: Robert Tjernberg

Equmeniakyrkans tidigare regionale kyrkoledare i Väst, Tomas Hammar, har oväntat och hastigt gått bort, 71 år gammal. Hammar var välkänd och uppskattad långt utanför kyrkans väggar - inte minst i idrottssammanhang.

- Tomas var en vän, vi pratade om att bjuda över honom och Maria bara tio minuter innan beskedet, säger Dennis Andersson, cupgeneral för Gothia cup under 40 år. 

Fram till för bara några år sedan var han regional kyrkoledare i region väst. Nu hade Tomas Hammar börjat landa i en tillvaro av lite mindre jobb, och mer tid till barnbarn och egna projekt. Men i slutet av förra veckan avled Tomas Hammar plötsligt och oväntat i sitt hem. 

- Det är så ledsamt och chockartat. Vi sörjer med familjen och över att ha mist en vän som betytt så mycket för så många, säger Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson. 

Känd utanför kyrkväggarna

Utanför kyrkan blev Tomas känd som ”idrottspastorn”.  Inte minst efter att han var drivande i den satsning som gjordes i samarbete med Gothia Cup/BK häcken/Diakonia och sedan Missionskyrkan. 

- Vi hade en idé att starta något med fotboll i Afrika och kom i kontakt med Diakonia och Missionskyrkan, och på så vis Tomas. Under ett av mötena när vi diskuterade var det skulle startas upp och det landade på Burkina Faso räcker han upp handen och säger ”Jag kan tänka mig att starta upp detta i huvudstaden Ouagadougo”, säger Dennis Andersson, den mångåriga Gothia cup-generalen tillika tidigare Häckens klubbdirektör. 

Dennis Andersson minns sin vän. Foto: TT

Flyttade till Afrika

Hammar och familjen flyttade dit. 

- Det var verkligen en pionjärtid, minns Andersson och berättar engagerat hur populär Hammar blev i staden, och hur fotbollssatsningen också gav ringar på vattnet i form av teatergrupper, volleybollgrupper och läxhjälp. 

Projektet blev sedan förlagan på satsningen i Kongo, där Missionskyrkan/Equmeniakyrkan bedrivit fotbolls- och idrottsskola i framför allt Brazzaville under två decennier. Idén var att det också skulle bli ett fredsprojekt för att släppa på spänningar mellan olika etniska grupper i området. 

- Tomas var en sån som verkligen stod ut, så ödmjuk och i alla lägen med en vänlighet och omtanke om andra, säger en märkbart rörd Dennis Andersson. 

Sveriges mest välbesökta vigsel? Tomas Hammar höll i den. Foto: TT

Vigde inför 50 000

Även i Sverige gjorde Hammar starka intryck på människor han mötte, och Andersson skrattar till åt att han var en sån som ”sällan tackade nej till lite galna upptåg”. Som när Gothia cup-ledningen fick reda på att ett par som träffades på turneringen skulle gifte sig. 

- Då tänkte vi att det måste ju bli på Ullevi, så jag ringde Tomas och han sa ja direkt, minns Andersson och skrattar. 

Inför 50 000 personer fick Tomas Hammar sedan äkta ”Gothiaparet” i juli 2008. För Andersson blev också Tomas Hammar mer än en arbetspartner. Det blev en nära vän till familjen och deras ”egen präst”. 

- Han höll i begravningen av vår pappa för bara en kort tid sedan.  Det är så ofattbart, säger han och fortsätter: 

- Vi sitter hemma i köket jag och min fru och säger till varandra häromdagen att vi måste bjuda hem Tomas och Maria. Tio minuter senare får vi reda på att detta hänt.  Jag kan inte tro det är sant än, säger Dennis. 

Equmeniakyrkan sörjer

Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, menar även han att det är väldigt svårt att greppa. 

- Vi är så många som haft kontakt med honom så nyss. Han har verkligen varit en omtyckt och efterfrågad person av många. Utöver arbetet med kyrka/idrott och åren som regional kyrkoledare verkade Tomas Hammar under åren som pastor i Nossebro, Värnamo, Gråbo, Fiskebäck och på Öckerö. Närmast sörjs han av hustrun Maria, barnen Frida, Eric, Stina och Filip med familjer.

I en intervju med Sändaren inför att han skulle pensionera sig från tjänsten som regional kyrkoledare sa han så här:

– Det som gör att jag tror på Equmeniakyrkan även i framtiden är alla engagerade och fantastiska medlemmar och medarbetare jag möter. Människor med stort hjärta både för Kristus och medmänniskor. Jag är oerhört imponerad och glad över det goda arbete som våra ledare i Equmenia gör. Så viktigt det är för barn och ungdomar i vårt samhälle.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
6 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Bertil Svensson
Vi är många i Sverige och i de båda Kongorepublikerna som sörjer och saknar Tomas, som var en god och nära vän och förebild i tro och tjänande.
Göran Holmberg
Tomas var en god o positiv medarbetare Han var med i början av det viktiga arbete i Ryssland m över 30 fotbolls skolor o stor välsignelse
Thomas Segergren
Med sorg i hjärtat när en kollega och broder i Herren får lämna så tidigt. Stor tacksamt i allt han varit delaktig i.
Marie-Louise och Roland Stahre
I vårt hem är sorgen och saknaden stor. Tomas och Maria med familj har stått oss nära sedan slutet av 80-talet. Vännens och kollegans röst som vi kunde tänka högt tillsammans med, har tystnat. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.
Stephan Öhrvall
Många fina minnen. Vila i frid.
Per-Ingvar Hamrin
Sorgligt!!! Vi är klasskompisar när vi gick på Teol sem. Jag minns när han o någon till fått med sig en rätt påverkad person o vi satt i kapellet o hade kvällsbön. Vi bad tillsammans för killen som plötsligt står spikrak o stadig upp och ber. Killen blev nykter det ögonblicket. Tomas tog med honom in och såg till att han fick duscha o gav honom rena kläder. Tänker på Maria o barnen. Allt Gott trots sorgen.