ANALYS: Finland taktikröstade högerut - Sanna Marin besegrad

Sanna Marin

Sanna Marin fick se sig besegrad av Petteri Orpo och Riikka Purra i det superjämna finska riksdagsvalet: Foto: Heiki Saukomaa/AP

UTBLICK HELSINGFORS  Finland får med all sannolikhet en högerregering de kommande åren. Petteri Orpo (Samlingspartiet) kan utropa sig som vinnare, men tvingas också hantera Sannfinländarnas framryckning.

Nånting gammalt, nånting nytt. Mycket lånat, massivt blått. Så kan man travestera bröllopsramsan för att beskriva ingredienserna i valkampanjen och resultatet av det finländska riksdagsvalet i helgen.

Valet blev en seger för högern. Det är den enkla slutsatsen av valrysaren, där ­Samlingspartiet (S), Sannfinändarna (SF) och ­Socialdemokraterna (SDP) låg tätt sida vid sida ända in på själva valdagen i söndags.

När mediebolaget Yles prognos kom vid tiotiden på söndagskvällen stod det klart att Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kunde börja förbereda sig på att pussla ihop Finlands nya regering. Det blir knappast det lättaste uppdraget. För även om Samlingspartiet tog hem segern med ett valunderstöd på 20,8 procent ligger tvåan Sannfinländarna hack i häl med sina 20,1. Regeringspartiet SDP gör med sitt resultat på 19,9 procent något unikt i finländsk politik och ökar understödet jämfört med förra valet, trots sitt regeringsansvar.

Det är tätt. Det är polariserat, och gapet till ”resten” är stort.

SDP kan klassa sig som en slags vinnare i valet – men segerns pris är en försvagad vänster generellt sett.

Socialdemokraterna har nämligen lämnat de gamla regeringskollegerna från vänstern långt bakom sig. Besvikelsen hos den populära Li Andersson, Vänsterförbundets ordförande, och De grönas ord­förande uppenbart trötta Maria Ohisalo, var stor. De gröna signalerar tydligt att de upplevt ett röst­fiske från SDP:s sida som har åsidosatt miljöfrågorna i det här valet. Den ikoniska finska ”femman”, de beundrade kvinnliga ministrarna från fem partier, är spräckt.

Sanna Marin uppmanade till röstning på SDP

Både Sanna Marin och partiet har uppmanat ­vänsteranhängare på bred front att rösta på SDP för att stoppa sannfinländarnas framfart. Det tros vara en av ­orsakerna till att många nu taktikröstande ”mot” snarare än ”för” i en omfattning som saknats i finländsk politik. Visser­ligen bidrar den säkert till att SDP kan klassa sig som en slags vinnare i valet – men segerns pris är en försvagad vänster ­generellt sett.

Det enda parti där taktik­röstningen inte tycks ha inverkat är språkpartiet Svenska folk­partiet, som behöll alla sina mandat.

Valets stora förlorare är centern

En annan stor förlorare, valets största, är Centern. För inte allt för länge sedan var detta historiska finländska maktparti en vinnare under Juha Sipiläs ledning. Nu har väljarna blött ur partiet, och sipprat över bland annat till Sannfinländarnas led. Från och med nu får Centern betrakta sig som ett småparti, som har läxor att ta itu med när det gäller partiets struktur och självbild i dagens Finland.

Tre huvudteman i valet

Statsvetaren Åsa von Schoultz ser tre huvudteman i valet: kampen om statsministerposten, den traditionella vänster-höger­axeln och statsekonomin. Gällande den sistnämnda har både Petteri Orpo och Sannfinländarnas Riikka Purra fört fram behovet av att minska statsskulden och få styr på de offentliga utgifterna. Här har Sanna Marin inte lyckats föra fram lösningar som övertygat väljarna. I stället har diskussionerna ställvis utmynnat i hetsiga verbala sammandrabbningar, särskilt med Purra. De kan säkert också ha följder också för regeringsbildningen och för vem som vill leka med vem.

Förövrigt: En minnesvärd replik från i den finlandssvenska valstudion under valkvällen visar hur stora frågor ibland flyter vidare av egen tyngd, hur vissa frågor aldrig ens kommer med på agendan i våra fria, demokratiska val. Svenska folkpartiets förra ordförande och tidigare försvarsminister noterade ödets ironi: ”För fyra år sedan var det för tidigt att ha ett Natoval. Nu är det för sent att ha ett Natoval. Där ser man hur det kan gå.”

Taggar:

Finland

May Wikström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice