En attack mot alla som vill fred

Raketer avfyras från Gaza. Foto: TT

Av alla mörka nyheter från förra veckan kom antagligen den mörkaste från Israel. Till synes helt oväntat stormade terrorister in över gränsen från Gaza med ett enda mål – att döda och sätta skräck i så många och så mycket som möjligt.

Kan det ha varit med ett så cyniskt mål som att stoppa freden till varje pris?

Samtidigt sköts tusentals raketer in mot grannlandet i hopp om att sätta den israeliska militären ur spel. 
Antagligen överrumplades Hamas själva över hur enkelt de kunde ta sig in i Israel och påbörja sin brutala aktion mot civilbefolkningen.
Det som hände har ingenting med ”självförsvar” att göra. Barn och gamla, kvinnor och män har dödats, bortrövats, våldtagits och lemlästats. Överfallits och tagits gisslan i sina egna hem. Mitt på judiska sabbaten.

250 döda på musikfest


En musikfestival för fred med deltagare från många andra länder än Israel förvandlades till ett blodbad med över 250 döda kroppar kvarlämnade. Flera kvinnor från festivalen har dokumenterat tagits som stridsbyte.  
Attacken är inte en attack på Israel, det är en attack på det mänskliga. Ojämförbart i närtid med annat än främst IS härjningar för ett antal år sedan – och till del hur stater som Ryssland och Iran behandlat civila.

Fredsavtalet var nära


Att Iran nu tätt kopplas samman med attacken är föga oväntat. 
För dem, och även Hamas, är det historiska fredsavtal som legat nära mellan Israel och Saudiarabien ett rött skynke. Det behövdes för deras del antagligen ett händelseförlopp som omöjliggör rörelse mot fred i regionen – och sätter deras egna maktpositioner ur spel. 
Saudiarabien har efterlyst nedkylning i regionen, men Israel som nu attackeras från flera håll lär slå tillbaka hårdare än någonsin, och det kommer försvåra för saudierna att gå vidare med fredsavtalet.

Drabbar civila Israeler och palestinier


Livet lär nu inte heller bli lättare för de civila ­palestinier som jobbar för ljusningar i relationerna till de israeliska grannarna. Och som redan har det outsägligt svårt på många håll.
Ingen vinner. Förutom dem som till varje pris motsätter sig allt vad fred heter. 
Den som säger sig vilja verka för fred i Palestina och Israel måste nu vara tydliga – ingenting kan rättfärdiga terrorhandlingar som de världen nu fått bevittna i Israel.

  
 

Taggar:

Israel
3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det som hände i helgen i Israel är en chock som motsvarar 9/11 i USA och Breivik i Norge. Att massmedia nu har styrt om från Ukraina till Israel/Palestina får säkert Putin att gnugga händerna. Ge honom inte den tillfredsställelsen!
I. Tillenius
Nu kanske palestinaivrarna fattar vad klockan är slagen. Fred har de aldrig viljat ha! Utan målet är att utplåna Israel.
Robert Larsson
Tack för en bra analys! Hamas, och andra med samma agenda, är de som omöjliggör freden i området. Ju längre dessa organisationer tillåts verka, ju längre från fredssamtal kommer vi. De håller den egna befolkningen som en slags gisslan och tvingar Israel att agera militärt. Om man menar allvar med att hitta en fredlig samexistens behöver världssamfundet arbeta för att dessa organisationer avväpnas.