Barnkalas med magi när kyrkan i Hallsberg fyllde 150 år

Barnen var med på noterna på trollkarlen Mr Gorans föreställning. Han heter egentligen Göran Nordfeldt, är teolog och väver in bibelns budskap i trolleriet. Ibland lät han sina trix avslöjas, ibland hängde frågetecknen i luften. Foto: Kerstin Schönström

När Equmeniakyrkan i Hallsberg firade 150 år blev det med en mix av tillbakablickar och framtidshopp, sång och festmåltid. Jubileet inleddes med ett stort barnkalas som fyllde hela kyrksalen och pågick i varenda hörn.

Strax innan barnen började strömma in satte pastor Per Alexanderson upp de sista detaljerna på utställningen av gamla dokument som visar församlingens historia. Bland annat det allra första protokollet som skrevs på nyårsafton 1872.

En av församlingens grundare var industrimagnaten Edward Thermanius och kyrkan låg ursprungligen på Östra Storgatan.

– Tänk att 1909 hade söndagsskolan 200 barn, säger pastorn och tillägger att nu har barnfamiljerna blivit några fler än för ett par år sedan.

– Därför känns det helt rätt att fira med barnkalas!

Hade laddat med godsaker

I köket hade Karin Zandén och Birgitta Ager laddat med godsaker och lite överallt fanns aktiviteter för den som ville. Kyrksalen, som har den orange originalfärgen kvar från 70-talet, fylldes helt när fler än 50 barn med familjer kom, några som aldrig varit där förut.

Equmeniaförsamlingen har nu drygt 60 medlemmar som möts till gudstjänster, söndagsskola, körövningar och dagledigträffar. Scouterna ses vid sommarhemmet och kyrkboll spelas i en idrottshall.

– Här finns en varm gemenskap och stor kärlek till Jesus, säger Per Alexanderson.

– Vi har bra samarbete med andra kyrkor i Hallsberg och vi provar oss fram lite, nu ska vi till exempel har en frukostföreläsning om föräldraskap.

Musikkafé på kvällen

Till kvällen riggade man om till musikkafé dit 60 andra besökare kom, och frampå nattkröken dukades långborden upp inför söndagens festmåltid med efterföljande gudstjänst.

– Vi ville inte bli så nostalgiska, utan hellre blicka framåt, säger ordförande Anna Mattsson.

– Men jag inledde med att läsa ur ett protokoll som berättade om hur församlingen startades. Och även hur en väckelse rätt dramatiskt tog fart i syföreningen.

Per Alexanderson predikade utifrån de bibelord som det första styrelsemötet inleddes med. Projektkören sjöng och hälsningar från tidigare pastorer och några medlemmar förmedlades.

– Vi är så glada och tacksamma att så många deltar och det finns en vilja att engagera sig. Det känns bra och inspirerande för framtiden, säger Anna Mattsson.

Taggar:

Barn och Unga

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.