Barnen fick vara med och skriva låtarna

Marcus BArck Sigvardsson

Marcus Barck Sigvardsson har hjälpt barn­kören i Betlehemsskyrkan med nya låtar, nu ska de spridas till fler. Foto: privat

Betlehemskyrkan i Göteborg behövde några nya sånger till sitt arbete och fick ihop sex nya låtar. Men församlingen lät det inte stanna där, utan riggade upp en studio i kyrksalen för att spela in sångerna tillsammans med barnkören.

När Betlehemskyrkan i Göteborg behövde lite nya låtar till sin barnkör, Änglakören, kopplades Marcus Barck Sigvardsson in – församlingsmedlem och musiker som bland annat är en del av duon Longkalsong som i 20 år turnerat och bjudit på barnmusik.
Marcus tog sig an uppgiften och började skriva nya sånger. Låten Nu är vi alla här skrevs för att vara lite av en välkomstlåt vid samlingar, medan andra ­låtar som Pusselbit och Det är okej är byggda utifrån teman på barnläger som församlingen har haft. Men han kopplade sam­tidigt in några av barnen i låtskrivandet.
– Jag tog med mig några barn en lördag och det ledde till sången Alla färger. Det är en lite knasig text som barnen bara spånade ihop. Just den här kreativa kraften är det jag vill försöka förmedla.
Den sången har också blivit extra populär bland barnen själva när den har framförts.
– De tycker att den är jätte­rolig att sjunga. Kanske är det för att det är en skön text som inte är så tillrättalagd.

Spelade in sex av sångerna

Men Betlehemskyrkan lät det inte stanna vid att låtarna skulle sjungas av de egna barnkörerna. I stället gav de sig i kast med att spela in de sex nyskrivna sångerna för att ge ut dem som en EP.
– Vi hade några dagar med barnkören där vi hälsade på i kyrkan och riggade upp en ­mobil studio. Solisterna kom ­sedan till min studio, säger Marcus Barck Sigvardsson, som även tog musikalisk hjälp av församlingens brassektion Göteborg Youth Brass band.

Uppskattad upplevelse

Inspelningen blev en annorlunda, men också uppskattad, upplevelse för barnkören.
– Det vi fick jobba lite med var att försöka hitta en magisk stämning, att nu är det en studio här och nu när det allvar. Barnen tyckte det var jätteroligt, det märktes.
I mitten av maj vigde Betlehemskyrkan en söndagsgudstjänst åt att fira det nya EP-släppet. Då fick barnen sjunga sina nya sånger – innan det bjöds på glass.
– Det blev verkligen barnens gudstjänst. Jag gillar den här idén av ett möte där barnen får ta över. Jag tycker det känns kul att barnen får ta mer plats och det märks att även de tycker att det är väldigt roligt.
 

barnkör

Barnen fick sjunga sina nya sånger vid en gudstjänst i Betlehemskyrkan i maj. Foto: skärmdump från inspelningen

Nu finns även noter släppta till sångerna, och Marcus Barck Sigvardsson när en förhoppning om att de ska få hitta ut till fler församlingar.
– Det var inte det primära syftet med projektet, men det är klart att det vore kul om det sprider sig lite, säger han.
Samtidigt utesluter han inte att det kan bli fler projekt med barnkören framöver, men allra först är han aktuell med att –  med sin fru Åsa – skriva en mässa tillsammans med Britta Hermansson. Mässan ska sedan ha premiär på kyrkomötet i augusti, och även släppas som skiva på Spotify.

Premiär vid kyrkomötet

– Vi kommer ha en tjuvpremiär den 2 juni på ett förmiddagsmöte för att kolla låtarna, men den riktiga premiären blir den 15 augusti vid kyrkomötet, säger han.
Det nya EP-släppet, och den kommande mässan, är bara några exempel på den musik och andra kreativa uttryck som sipprar fram från Göteborgsförsamlingen – där det är gott om författare, konstnärer och musiker.
– Det är väldigt uttalat att vi ska jobba med kreativa uttryck. Jag kan tycka att det är ett väldigt bra sätt att försöka beskriva vad vi tror på.

Fakta: Pusselbit

pusselbit
  • Ges ut av Betlehemskyrkan Göteborg med release 13 maj.
  • Består av sex nyskrivna sånger.
  • Låtskrivare är bland andra Marcus och Åsa Barck Sigvardsson, Ulrika Henkelman och några av barnen i barnkören.
  • Framförs av Betlehemskyrkan, Änglakören och gästande solister samt Göteborg Youth Brass band.

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA