Baptisternas hopp: ljuset vinner till slut

Trots de mörka molnen finns fortfarande hoppet att ljuset ska segra bland ukrainas baptister. Bilden från Bucha som blivit en symbol för det ofattbara våldet efter den ryska massakern i början av kriget.  Foto: Jae C. Hong

Trots krigets fasor finns det ett stort engagemang och hopp inför framtiden bland Ukrainas kristna.

 

Många kyrkor har bombats, andra har blivit centra för humanitärt stöd och hjälp, berättar pastor Sören Carlsvärd som har regelbunden kontakt med Europeiska Baptistfederationen (EBF).

Sören Carlsvärd var tidigt engagerad för Ukraina, bland annat genom de digitala bönestunder som baptistunionen i landet ­anordnade direkt efter krigs­utbrottet. Då var förhoppningen att kriget inte skulle bli så långvarigt.

Stort mänskligt lidande

Så blev det inte. I dag ser vi en enorm förödelse och stort mänskligt lidande. Kriget har ­också påverkat den kristna kyrko­gemenskapen, särskilt mission och mellankyrkliga relationer. EBF inbjuder i helgen till en konferens i Warszawa som har temat Sanning, kärlek och gemenskap – Rysslands och Ukrainas krig utmanar Europas baptister.

Sören Carlsvärd har samtalat med Helle Liht, biträdande generalsekreterare för European Baptist Federation, som bland annat berättat att 60 procent av de 118 baptistkyrkorna i Zaporizjzja-regionen är under ockupation och att flera kyrkor stängts eller förstörts av den ryska regeringen och pastorer har fängslats.

– Trots alla svårigheter har kriget också öppnat många nya möjligheter. De kyrkor som inte stängts har fått ta emot mycket material, mat, mediciner och kläder som kommit via Baptist Aid och har på så sätt blivit ett slags hjälpcentraler dit människor söker sig. Men mitt i det nattsvarta mörker som drabbat Ukraina har kyrkorna också ­kunnat erbjuda tröst och hopp, säger Sören Carlsvärd.

Rest minnesmärke

Staden Bucha har blivit en symbol för det ofattbara våldet. Där har man rest ett minnesmärke på kyrkogården som är tillägnad de mer än 400 personer som massakrerades av de ryska trupperna och begravdes i en massgrav bakom kyrkan.

– Mitt i detta helvete lever hoppet. Lokala arkitekter har skissat upp ett vackert område bakom kyrkan där människor ska kunna minnas sina döda men också se nytt liv växa fram.

3 000 personer har döpts

Kyrkornas engagemang har lett till att många människor nu kommit till tro, nya församlingar har bildats och deltagarna i de många befintliga kyrkorna är till stor del nya troende. Under det senaste året har 3 000 personer döpts.

– Trots att kriget fortsätter finns det ändå bland de ukrainska baptisterna en övertygelse om att mörkret inte kan övervinna ljuset. Det finns många exempel på hur den extrema ondskan har gjort dem till starkare kristna. Kriget fortsätter med mycket lidande, men bland Ukrainas baptister lever hoppet om att mörkret aldrig kan övervinna ljuset, säger Sören Carlsvärd.

Taggar:

Ukraina Baptism

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.