Kyrkor ­riskerar bli övervakade

Robert Tjernberg

Håller EU:s nya chatcontrol-lag på att skapa ett europeiskt övervakningssamhälle?

Och vilka kommer då drabbas? Kan kontinentens kyrkor ha något att oroas över?

För den som inte följt med är debatten kortfattad så här; EU vill införa en lag, (alla svenska riksdagspartier utom Centern och SD står bakom, som genom övervakning ska komma åt framförallt barnsexbrott.

Lämna över information

Ett legitimt mål, naturligtvis. Men hur ska det gå till då? Jo, mer eller mindre alla bolag som arbetar med digital kommunikation mellan människor ska behöva eftersöka, och lämna över information om kommunikation mellan användare.

Den som har rent mjöl i påsen ska alltså inte behöva oroa sig, medan den med uppblandat mjöl ska darra.

Tjänster som ändå inte går att komma åt

Problemet är ju att den som har anledning att känna sig oroad för sin brottslighet antagligen i många fall redan tagit höjd för det, och använder sig av tjänster som ändå inte går att komma åt. Alltså framstår lagen som ett missriktat hugskott. Tyvärr tror jag inte så många kommer protestera, för vem vill protestera mot en lag med syfte att stoppa barnsexbrott? Enligt en nyss utkommen publikation med namnet Everyday life in the culture of surveillance (vardag i övervakningssamhället), diskuteras också hur allt fler tar den växande övervakningskulturen med en klackspark.

Redan i dag samlas mängder med data in om enskilda personer på daglig basis och allt färre bryr sig. I det läget skulle en lag som tvingar bolag att dela den informationen med fler parter kanske inte utgöra någon större förändring.

Övervakas för att gömma flyktingar

Men frågan blir ju aktuell först när man ändrar syn på vilket mjöl som är rent och inte. Tänk er en kyrka som plötsligt övervakas för att gömma flyktingar, eller för att störa en framtida samhällsordning.

Under 2021 anmäldes strax under 1 500 barnsexbrott på en befolkning av 10,5 miljoner. Att få tillgång till allas sms och mejlkonversationer för att komma åt dessa verkar felriktat. Lägg i stället extra pengar på polisarbetet och öka anslagen till förebyggande verksamhet. Exempelvis på preventell vid karolinska, som jobbar med oönskad sexualitet.

Övervakning av samtal bör endast användas om brottsmisstanke finns.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA