Det är dags att visa förtroende för unga ledare

Robert Tjernberg

Det slog ner lite som en bomb. I två decennier har Niklas Piensoho förknippats med Pingst­kyrkan genom föreståndarskapet i Filadelfia­kyrkan Stockholm.

Många såg honom nog som en kandidat att ersätta Daniel Alm som ledare i Pingst FFS, men mer oväntat kanske att flera församlingar nu planerat att gå fram med honom som förslag till Equmeniakyrkans kyrkostyrelse – att i sin tur nominera till kyrkoledare.

Förankrats i ett antal församlingar

De uppgifter Sändaren tog del av gör gällande att detta inte är en plan hos några enstaka personer utan förankrats i ett antal församlingar. Det vore alltså bra att se, när allt kommer till kritan, hur många förslags­aviseringar de personer som faktiskt ställer sig till förfögande för vidare process, faktiskt fått deadline den 14 december.

Öppenhet är bara möjlighet, inte hinder. Särskilt när kyrko­ledarskapet ska byggas från scratch och inte kring en redan given person.

Det ska därför poängteras att det är oerhört välkommet att kyrkostyrelsen redan sedan länge utlovat en klart större transparens denna gång.

Även om en kandidat som får många församlingars förtroende av olika anledningar sållas bort i kyrkostyrelsens vidare arbete kan man åtminstone få en bild av vilken typ av ledarskap som går hem i det lokala. Och utgöra underlag för vidare diskussion. Det är ju också nu som församlingarna har sin chans att säga till om framtiden.

Kommer inte driva någon enstaka person

Sändaren kommer inte driva någon enstaka person på ledarplats, utan fokusera kraften på att bevaka det historiska skeendet när Equmeniakyrkan för första gången byter kyrkoledare.

Men det jag saknar i diskussionen är de unga namnen. Jag personligen hoppas att några förslag till främst biträdande kyrkoledare kan landa på yngre personer med erkänt goda ledaregenskaper – och kärlek till sammanhanget. Som Ida Löveborn, Elin Alm, Elin Harrysson, Johanna Buller, Carin Dernulf eller Marcus Lind.

Även om ingen av dessa eller andra framtidsnamn blir aktuella för rollerna denna gång kan det lägga en grund för nästa. Ska vi klara framtidens utmaningar är det oerhört viktigt att vi också visar vårt förtroende för en yngre generation.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Anna Björk
Varför är inte fler inom Equmeniakyrkan intresserade av att ha en kvinna som kyrkoledare. Vi borde väl inte vara bakåt strävanden. Vi har väl kommit längre än pingströrelsen. Därför förvånar det mig att Niklas Piensoho föreslås som ny ledare bland endel. Jag vill se en ledare som arbetar inom Equmeniakyrkan som tänker vi och inte Jag.