Nu längtar vi efter Jesu återkomst

P-O Byrskog

P-O Byrskog, egional kyrkoledare Region Mitt.   Foto: Joakim Eriksson, Equmeniakyrkan

BETRAKTELSE  Jesus undervisar vid galileiska sjön. Han får låta båten glida ut en bit, så att alla kan höra.

Han berättar först om sådden. Det som sås i vägkanten, på de steniga ställena, bland tistlarna och slutligen i den goda jorden. Lärjungarna förstår ingenting och Jesus förklarar. Sedan berättar han liknelserna om ogräset, ­senapskornet och surdegen. Så låter Jesus folket gå och han sätter sig återigen med lärjungarna och förklarar vad liknelserna betyder. Så berättar han slutligen flera liknelser om himmelriket. Om skatten i åkern, om den dyrbara pärlan och om fiskaren som lägger ­nätet i sjön.

Får fisk av alla slag

Med himmelriket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av alla slag i det. När det är fullt drar man upp det på stranden och sätter sig ner och samlar den goda fisken i korgar och kastar bort den dåliga. Så skall det bli vid världens slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga och kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder.

Är vi på randen till ett världskrig? Vi trodde aldrig att vi skulle vara där igen efter två fruktansvärt blodiga krig som drabbat inte bara Europa utan också Amerika, Afrika och Asien. Vi är inte där ännu, men mullret hörs. Situationen i Israel/Palestina är fruktansvärd, där Hamas massaker av civila har följts av IDF:s bombningar av norra Gaza med tusentals omkomna. Kriget riskerar att spridas. Sam­tidigt pågår ett ställningskrig i östra Ukraina, medan Putin har ­beordrat övningar inför användandet av kärnvapen.

Var finns hoppet? När är måttet rågat? När skall hatet ta slut?

Var finns hoppet? När är måttet rågat? När skall hatet ta slut? Kyrie Eleison! Kom Herre Kom!! Det är nu vi längtar efter Jesu återkomst. Att fridsfursten skall komma tillbaka, som skriften lovar. Då skall dessa härskare och makter få stå till svars inför Gud själv, inför domaren. Det blir en befrielsens dag.

Sönderbombade hus

Nu när vi tänker på Israel/Palestina tänker vi blod, kropps­delar och sönderbombade hus. Den framtidsvision profeten Hesekiel ser är en annan. ”Ser du, människa?’Han förde mig tillbaka till strandkanten. Då jag kom tillbaka såg jag att det växte tätt med träd längs flodens båda stränder. Han sade till mig: ’Detta vatten flyter genom landet österut, strömmar ner i Jordandalen och rinner sedan ut i havet, så att det salta vattnet där blir friskt. Där floden rinner ut skall det vimla av liv i vattnet, fisk skall finnas i överflöd. Där detta vatten rinner ut blir allt vatten friskt.’ ”

Domen är ingen mardröm, utan i stället det som räddar oss från mardrömmen. När all ondska en dag skall dömas. När denna värld skall renas från själviskhet och hat. Det är den dagen vi längtar ­efter – Kristi konungens dag. Kom Herre Kom!!

Vi väntar och längtar, men nu lever vi här, i senapskornets och surdegens tid. Där vi är satta att plantera korn och knåda i surdeg dvs sprida himmelrikets doft in i en söndrad och trasig, men fortfarande oerhört vacker värld. Kom Herre hjälp!

P-O Byrskog
Regional kyrkoledare Region Mitt

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

26 november
Domsöndagen

Tema: Kristi återkomst

Text: Matteus evangelium
13:47-50

Fakta: BÖN

Jesus, vår Herre, kungars kung, fridsfursten, kom till oss i denna tid med din fred, försoning och med ditt hopp. Helige Ande, förvandla oss. Gode Far, lär oss att älska som du. Vi ber speciellt för alla barn som får uppleva det ingen skall behöva. Förbarma dig över oss och denna värld. Herre Jesus Kristus, kom snart! Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA