Holistiska retreater för den som söker

retreat

Tideböner, andlig vägledning och tikva – Frida Blomberg och Mia Berggren hoppas att retreaten för sökare ska leda till att fler upptäcker Jesus och lär känna honom.  Foto: Gabriella Mellergårdh

En retreat för dig som längtar längtar efter något mer, den som söker efter hopp. Precis en sådan mötesplats kan vara första steget för den som ännu inte format en tro men som vill närma sig de stora frågorna.

Vi möts på Hjortsbergagården i hjärtat av Småland en mörk januarikväll. De första deltagarna har redan anlänt och börjat göra sig hemmastadda. Frida Blomberg, pastor i Equmeniakyrkan Mantorp och tikva-instruktör, har tillsammans med Mia Berggren, pastor i Bors missionsförsamling, förberett den första samlingen med kudde, filt och liggunderlag på golvet i kapellet.
”Retreat för dig som längtar och söker” hålls för första gången på Hjortsbergagården, men Frida Blomberg har tidigare prövat konceptet på Norra Vi-gården och Wettershus.
– Det är stort att få möta Gud i tystnaden och jag har i många år velat göra retreater med inriktning just på sökare. Det finns så många som längtar och söker, säger Frida Blomberg.

Har lagt till träningsformen tikva

Som komplement till retreatens klassiska element av tystnad, tidebön, bibelmeditation och andlig vägledning har Frida Blomberg valt att lägga till tikva, en träningsform som kombinerar stretch, avslappning och för den som vill även styrketräning med uppmuntrande ord ur Bibeln och specialkomponerad musik.
– Jag har märkt att det många gånger är lättare att bjuda med en vän som längtar och söker till ett tikva-pass än till en gudstjänst. Ett träningspass har ramar som gör att du kan känna dig trygg, du vet vad som kommer att hända och var du ska sitta. Den som brukar träna känner igen sig i formen – men med tikva får du med dig något för insidan också, säger Frida Blomberg.
Hon berättar om en tikva-deltagare som förundrad försökte förklara upplevelsen av de ord som sägs under träningspasset: ”Vad är det med de där orden? De gör något med dig!”
– Ja, det är levande ord, det är Bibeln.

Det holistiska perspektivet

Att använda tikva under retreaten är också ett sätt att lyfta det holistiska perspektivet.
– Vi är hela varelser; ande, kropp och själ. Det är gott att få med den kroppsliga bönen, förklarar Frida Blomberg.
Den här januarihelgen samarbetar hon med Mia Berggren som retreatledare. Även Mia Berggren har egna starka erfarenheter av retreaten som form för gudsmöten.
– Det gör någonting med dig när du får landa i tystnaden, när både ande, kropp och själ landar i ett tillstånd där också ens egna tankar stillnar, säger Mia Berggren.

Lokal föreningsgemenskap

Men hur hittar man deltagare till en retreat för sökare, när potentiella intressenter kanske inte ens vet att det är just detta man söker efter? Den bästa av förutsättningar är att man har utgångspunkten i en lokal församlingsgemenskap, i det här fallet Bors missionsförsamling. Att församlingsmedlemmar ser möjligheten att bjuda med sig en vän som längtar och söker. Men det är inte helt självklart.
– Jag är pastor i en församling som är väldigt retreat-ovan, konstaterar Mia Berggren.
Där hemma i Missionskyrkan i Bor fanns många som var nyfikna men också tveksamma. Att vara tyst i flera dagar, hur ska det gå till?
– Det finns många retreat-ovana församlingar, säger Birgitta Nilsson.
Hon tillhör husfolket den här helgen och är en del av retreatgruppen från Equmeniakyrkan Växjö som kontinuerligt inbjuder till retreater på Hjortsbergagården.
– De flesta som kommer hit på retreater kommer inte från Equmeniakyrkan. Frikyrkofolk generellt är inte tystnadens folk. Man förstår inte riktigt det här. Och att en retreat faktiskt kan vara en evangeliserande verksamhet tror jag att många inte har förstått, säger Birgitta Nilsson.

Samarbetar med Bjärka-Säby

På Hjortsbergagården samarbetar man med den ekumeniska kommuniteten i ­Bjärka-Säby liksom med föreningen Kompass i sitt retreatprogram – men Birgitta Nilsson ser gärna att fler lokala församlingar skulle upptäcka retreatens möjligheter.
– Vi måste hitta nya vägar att vara kyrka. Ta med dig en kompis, åk tillsammans på retreat, säger Birgitta Nilsson.
Skulle man som församling vilja anordna en retreat kan Hjortsbergagården bistå både med förslag på retreatledare och stötta med de yttre ramarna av tide­böner och måltider.
Även Frida Blomberg slår ett slag för den församlingsanknuta retreaten:
– Då blir inte retreaten en isolerad företeelse. Den som får en upplevelse har en chans att växa vidare när man kommer hem.

Fakta: Nästa retreat

Den 3–5 maj är det dags för ”Retreat för den som längtar och söker” på Norra Vi-gården, Ydre.

Gabriella Mellergårdh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA