"Vi måste bygga ut kyrkan"

Rättviks equmneiaförsamlig har växt rekordartat och fördubblat sitt medlemsantal på några år. Nu planeras en utbyggnad av kyrkan.  Foto: Mikael Johansson

Just nu står Rättviks missionsförsamling i en period av förändringar, utveckling och utmaningar. Glädjen är stor och frågetecknen många. Det handlar om hur trångboddheten, pastorstjänsten, verksamheterna och ledarsituationen ska lösas framöver.

På tio år har församlingen fördubblats. När pastor Per Knutsson flyttade till Rättvik från ­Arvika 2011 var det 49 gråhåriga medlemmar som imponerade på honom med sin framtidstro.

– En så liten grupp anställde en heltidspastor. Jag minns när en man knackade mig på axeln och sa ”Per, vi har fem år på oss”. De var krismedvetna men litade på att Gud skulle öppna en dörr för ordet, säger Per Knutsson.

Nu finns bara en handfull av dessa 49 kvar medan många andra har tillkommit.

Behöver mer utrymme

Verksamheten har förändrats och utvecklats och man skulle behöva mer utrymme.

Därför pågår samtal om hur kyrkan ska kunna renoveras och byggas ut. Kyrkan har höga, vackra fönster, 70-talsbruna väggar, läckage på vinden och handikapptoalett saknas.

Byggnaden är både sliten och trång och räcker inte till för alla som kommer till tacokvällar, ­bibelstudier, dagledigsamlingar och annat. Ritningar med förslag finns framme för samtal men inget är bestämt.

Halva kyrksalen ständigt möblerad

Så länge får det lilla köket lov att räcka till när tacoservering för hundratalet gäster ska ordnas, och halva kyrksalen står ständigt möblerad med bord och stolar för att alla ska få plats.

Mikael Persson, vice ordförande, försöker tillsammans med pastorn sätta ord på vad som hänt de här åren.

När det stannar upp lite ibland blir vi otåliga, men då har vi förstått att Gud verkar under ytan. Mikael Persson

När Mikael bjöd in till en samling om pilgrimsvandring kom några med där. En främling kom in på en dagledigträff och tog initiativ till en alphakurs där några kom till tro. Fyra konfirmander blev starten på engagemang bland ungdomar.

Det är med glädje som vice ordförande Mikael Persson och pastor Per Knutsson tittar i pärmen med medlemssiffrorna. Kontaktytorna med folk är många och naturliga, bland annat i kyrkans husvagn på exempelvis Classic Car Week, och genom idrotten där Malin Johansson är samordnare. Foto: Mikael M Johansson

Per bläddrar i en statistik-pärm.

– 2013 hände något i matrikeln, då kom 18 nya medlemmar. Och det var inget speciellt vi ­gjorde. Gud plockar ihop ­saker utan att vi riktigt vet hur, säger han med förundran i blicken.

– De nya unga bildade ett lovsångsband och sjöng gamla sånger på ett nytt sätt, och det fanns en öppenhet från båda håll som gav nytt liv, säger Mikael.

Värme och välkomnande

De konstaterar att människor kommer för att det rör sig i kyrkan. Dörren står öppen och man äter tillsammans. Folk säger att de möts av värme och välkomnande.

– En person som kom till oss och som upplevt en total förvandling i sitt liv sa att ”Jag har kommit till kärlekens hus”, berättar Mikael.

År 2021 utökades matrikeln med 20 personer på en gång när pingstförsamlingen i Rättvik lade ner och anslöt till den här kyrkan.

Nu pågår samtal om församlingen kanske ska vara dubbelansluten till båda samfunden, men än är inget beslut taget.

Foto: Mikael M Johansson

När många andra drar ner på verksamheten över sommaren gör man här tvärtom och steppar upp flera steg.

Dels genom att ta emot den stora familjen Johnson från USA som kommer för att spela baseball några månader samtidigt som de leder sportaktiviteter för barn och ungdomar i kyrkans regi. (Se reportage i Sändaren nr 28-29/2023).

Färgglad husvagn

Dels genom att dra ut den färgglada husvagnen och möta hundra­tals människor när Rättvik ­invaderas av motorentusiaster under Classic car week.

– De senaste tio åren är de ­roligaste jag har varit med om. Det har varit så händelserikt. När det stannar upp lite ibland blir vi otåliga, men då har vi förstått att Gud verkar under ytan, säger ­Mikael.

Behov av engagemang

De båda ledarna ser att det ­ligger en utmaning i att fortsätta förändras och förnyas. Jämsides med glädjen går behovet av engagemang.

– Vi är en vanlig missionsförsamling i evangelisk förnyelse, med fokus på Jesus och medmänniskor, sammanfattar Per.

Nu lämnar han tjänsten för att koncentrera jobbet som församlingsutvecklare på Equmeniakyrkans region Mitt.

I och med detta har ännu ett frågetecken uppstått.

– Vi önskar att det kommer ­någon som känner för Rättvik. Vi är ju spretiga och mångfacetterade så vi behöver någon som kan hålla ihop oss och leda oss, och som framför allt går framåt tillsammans med oss, konstaterar ­Mikael.

Fakta: Rättviks ­missionsförsamling

Grundad: 1906.

Antal medlemmar: 110.

Antal betjänade: Fler än 230.

Anställda: En pastor på 50 procent just nu.

Vision: Vi vill vara en välkomnande församling som växer i tro på Jesus Kristus, lever i kärlek till medmänniskor och förmedlar hopp till omvärlden.

Detta fungerar bra: Män­niskor söker sig till oss, här finns glädje och öppenhet.

Utmaning: Att hålla ihop och prioritera mitt i en förändringsprocess.

Låter som en kliché – men här fann Ylva ett nytt liv

Ylva är inte den som kastar sig handlöst in i något utan att först ta reda på vad det handlar om. Vilket rimmar helt med den vetenskapliga grund hon som distrikts­läkare står på, och det politiska engagemang hon har. Ändå har Gud överraskat.

Ylva Alm

– Plötsligt var det som om Gud knackade mig på axeln och sa: Är det inte dags att komma hem nu?
Sedan följde en tid då Ylva fick flera olika märkliga upplevelser som hon förstod var Guds sätt att söka henne. Bland annat vaknade hon en morgon och såg ett lysande kors i rummet.
– Det var som att Gud pekade med hela handen, säger hon.

Konfirmerades som tonåring

Som tonåring konfirmerades Ylva i Svenska kyrkan, men där kände hon sig fel, och hon tyckte att de aldrig kom till saken. Men nu ville hon veta mer.
– Så jag började söka lite diskret genom att lyssna på radio, gå till Svenska kyrkan och så, men det hände ingenting.
– Då åkte jag till Equmeniakyrkans möte i Söderås. Jag smög in för att inte märkas, men ändå kom folk och sa hej. Det var rätt läskigt men jag blev glad, berättar Ylva.
Hon mejlade till pastor Per Knutsson och det ledde till en rad samtal.
– Det är det läskigaste jag gjort. Det var så känsliga saker. Jag kände som att jag haft fel, att jag trott fel, att jag var fel.

Frågor fick utrymme

Nu fick alla Ylvas frågor och funderingar utrymme. Bibelläsning och gudstjänstbesök gav nya frågor, samtal och läxor från pastorn. Hösten 2022 var Ylva redo att gå in i Rättviks missionsförsamling, grundad i sitt barndop.
– Det låter ju som en kliché att jag nu har ett nytt liv. Men så är det!
Hon upplever att hon är gladare och snällare, vilket hon säger att även maken och barnen märker.
– Och jag är tacksam på ­riktigt, inte för att jag ska ­eller ­måste vara det. Jag kan tänka ibland att människor jag möter i jobbet skulle må bra av samma sak som jag har fått uppleva, säger­ Ylva.
Den här sommaren som varit har Psaltarpsalmen 96:11-13 varit Ylvas favorit som hon återvänt till:

Må himlen fröjdas och jorden ­jubla,
Havet brusa och allt det ­rymmer,
Marken och allt den bär må glädja sig.
Då ska alla träd i skogen jubla
Inför Herren – se, han kommer,
Se, han kommer för att råda över jorden,
Råda rättvist över världen, råda trofast över folken.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA