Malm målar upp en felaktig bild

I allra flesta fall är pastorer och präster mycket noga med vilka man döper. Foto: Marcus gustafsson

Den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) har lanserat ett förslag om att stoppa dop av konvertiter som inte fått uppehållstillstånd i Sverige.

Fredrik Malms förslag om att ifrågasätta människors tro och övertygelse och begränsa deras religionsfrihet är en märklig ståndpunkt. Jag vill instämma i det avståndstagande som Karin Wiborn har gjort i denna fråga.

Rutiner och riktlinjer

Malm målar enligt min mening upp en felaktig bild av kyrkans agerande i mötet med konvertiter. I allra flesta fall är pastorer och präster mycket noga med vilka man döper. Det finns rutiner och riktlinjer inför ett dop. Ett dop föregås alltid av en tids undervisning och samtal. För att döpas måste man också under en längre tid ha levt i församlingsgemenskapen och hunnit ta emot grundläggande undervisning i kristen tro. När detta är uppfyllt finns också frågan om vilken risk som personen eventuellt tar om vederbörande skulle bli utvisad till ett land där kristna är förföljda eller har ett litet utrymme att praktisera sin tro.

Som församling, pastor och präst är vårt uppdrag att förkunna Kristus och döpa enligt Matteus­evangeliet 28.

Tar sin tro djupare

Jag har aldrig hört talas om någon människa som konverterat för att få stanna i Sverige. Man tar sin tro djupare än att använda den som en förevändning att få uppehållstillstånd!

En uppföljning har gjorts på 250 konvertiter, 90 procent av dem är fortsatt engagerade i kyrkan fyra år efter att de fått uppehållstillstånd. Fredrik Malm går emot religionsfriheten och yttrandefriheten samt demokratin och vill ifrågasätta, bakbinda och inskränka kyrkans arbete.

Sören Carlsvärd

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA