Fel servera kött på scoutläger

kött

Kött på menyn är inte förenligt med de värderingar om hållbarhet som kyrkan säger sig stå för, anser debattörerna. Foto: Getty Images

Det är med stor oro vi följer debatten kring Equmeniakyrkans beslut att inte införa en vegonorm (Sändaren 21/2024).

Klimatsituationen är akut och vi står inför en kris som kräver omedelbara och radikala åtgärder. Att införa en vegonorm inom Equmeniakyrkan skulle vara ett viktigt steg i rätt riktning.

Under stora scoutläger och andra nationella samlingar finns det fortfarande kött på menyn. Detta är inte förenligt med de värderingar om hållbarhet som kyrkan säger sig stå för. För att verkligen göra skillnad måste vi våga ta steget fullt ut. Att erbjuda köttfria alternativ räcker inte när vi har möjlighet att göra hela måltider vegetariska.

Vetenskapligt stöd för växtbaserad kost

Livsmedelsverket och Världsnaturfonden motsäger sig inte klimatsmart, växtbaserad kost, och kyrkans ambitioner måste vara betydligt högre än deras minimirekommendationer. Equmeniakyrkan har en unik möjlighet att vara en förebild i hållbarhetsarbetet och visa att det går att kombinera tro och omsorg om skapelsen med konkreta åtgärder.

Kommande generationers överlevnad

Argumentet att vegetarisk mat inte går hem hos alla är inte giltigt i denna krissituation. Det handlar om kommande generationers överlevnad och om att vårda Guds skapelse. Detta är viktigare än det personliga valet. Vi måste sätta klimatet och planetens hälsa före individuella preferenser när vi vet att dessa val har en så stor inverkan på vår gemensamma framtid.

Vi har inte råd att vänta längre. Klimatkrisen är här och nu, och varje steg mot en mer hållbar livsstil är avgörande. Att införa en vegonorm skulle inte bara minska klimatpåverkan utan också inspirera andra organisationer och individer att följa efter.

För planetens framtid och för kommande generationers skull, uppmanar vi Equmeniakyrkan att visa mod och beslutsamhet genom att införa vegonorm vid alla sina sammankomster.

Linda Lindström
Jonas Norberg

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA