Ett år för att arbeta vidare med heliga vanor i vardagen

Karin Wiborn

PERSPEKTIV  2024. Vad är väl egentligen ett nytt år? Vi byter en siffra mot en annan och samtidigt är det inte så att världen förändras i ett nafs. Mycket av det som var den 31 december är detsamma 1 januari. Och ändå bärs vi av känslan av en nystart, nya möjligheter.

Gott så, det är hoppet som inte överger oss, hoppet om en ny tid, en annan tid, ett nådens år. Det är positivt att dela drömmar och förhoppningar med varandra och det kan vi gärna göra året runt och inte bara vid årsskiftet, det är till och med en del av troendes gåva och uppgift som profetisk röst i samhället, liksom att stå upp för sanningen.

Vinterkonferens

Medarbetare i Equmeniakyrkan och Equmenia möts till Vinterkonferens den 8 januari.

Vi kommer lyssna till teologen Patrik Hagman som ställer frågan om vart vi är på väg genom att tolka kyrkans historia och vår samtid, där vi ser tecken på ett ökat intresse för kyrkan och andliga frågor. Socialminister Jakob Forssmed är ombedd att ge sin bild på kyrkans plats i samhället. Svenska kyrkans biskop i Stockholms stift, Andreas Holmberg är inbjuden för att tala om människosyn och skapelsesyn i ljuset av de dubbla, globala kriserna för miljö och klimat.

Psykisk och existentiell hälsa

Gängvåldet kommer aktualiseras, liksom psykisk och existentiell hälsa, hur vi som kyrka kan ge barnen möjlighet att leva med Gud i vardagen och Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander ger input om läget för mänskliga rättigheter i världen.

Mycket mer finns på agendan, som att vara anställd i församling, om sången i kyrkan, scoutlägret Större, internationell mission och hbtq och kristen.

Vi har mycket att tala om, både om hur det är i vår kyrka och hur det är i vår värld och våra samhällen.

Heliga vanor

En grundton i Vinterkonferensen är heliga vanor som är ett av perspektiven i Färdplan – ett kyrkoledarbrev för vägen vidare. Marcia Baquero, pastor i vår systerkyrka Ecuador, kommer dela med sig om hur vi håller våra heliga vanor levande och Joakim Hagerius, biträdande kyrko­ledare, håller en föreläsning om sambandet mellan det helt vanliga och det helt annorlunda som samtidigt är en bokrelease för senaste utgivningen i Tro & livs skriftserie, Heliga vanor – långsamhetens lov i en accelererande tid. I konferensens puls finns gudstjänst – och andaktslivet som en nog så viktig del av det vi gör och är tillsammans som medarbetare.

Flera stora processer

2024 är ett intressant år för Equmeniakyrkan. Kyrkostyrelse och kyrkoledning arbetar med flera stora processer inför kyrko­konferensen i augusti. Processer som handlar om regional organisering, stadgar, kyrkokonferensernas utformning och kyrkoledarval. Hur vi rustar oss som kyrka hänger samman med samhällets behov och frågor. Det handlar om hur vi som enad och samlad organisation bäst stöder församlingar som finns i de städer, byar, förorter och systerkyrkor där vi vill göra skillnad genom att vara kristna gemenskaper. Organisationsfrågor är viktiga, men det är människor, kroppar, som ger liv i och åt allt organiserande.

Det är ett intressant och spännande år som väntar. Det sista som händer på Vinterkonferensen är sändningsgudstjänst där kyrkoledare Lasse Svensson för sista gången som kyrkoledare får sända oss medarbetare in i våra olika uppdrag.

Må Gud ge församlingar och dess medarbetare kraft, Jesus medkänsla och den Heliga Anden mod att stå upp för sanningen i arbetet för Guds rike in i vår värld detta år.

Karin Wiborn
biträdande kyrkoledare

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA