Byt namn och inför biskopsämbete

Almedalen
Equmeniakyrkan – ett konstigt namn som behöver bytas ut, anser debattören. Foto: Marcus Gustafsson

I Sändaren 19/2023 pläderade Carl Lagerkvist för att Equmenia­kyrkan i framtiden bör ledas av biskopar, inte av kyrkoledare.

 Jag håller med och finner det lämpligt att i samband med ett sådant skifte också byta ut det säregna namnet Equmeniakyrkan. Den benämningen säger de flesta ingenting. Det är betecknande att den, till exempel, inte går att använda i internationella sammanhang. I förteckningen över Kyrkornas Världsråds medlemskyrkor finns inte Equmeniakyrkan. Där heter den Uniting Church in Sweden!

Pensionerad pastor i Ansgarskyrkan

När jag nåddes av budet att den nya kyrkan skulle heta Equmeniakyrkan, trodde jag inte att det var sant. När någon i dag frågar mig vilken kyrka jag är pastor i, kan jag dessbättre svara att jag är pensionerad pastor i Ansgarskyrkan, vilket för de flesta Lidingöbor är ett tillfredsställande svar, eftersom vår församling och kyrka är kända över hela ön. När jag då ibland får frågan vilken kyrka vår församling tillhör och svarar ”Equmeniakyrkan”, blir reaktionen ofta ”Vad sa’ du?”.

Värt ett försök?

Jag är väl medveten om att jag sannolikt är ute i ogjort väder, eftersom det bland annat torde vara svårt att hitta ett nytt namn som alla kan enas om. Men vore det inte värt ett försök ändå? Jag har ett förslag som var (förmodligen psykologiskt) omöjligt 2011 men som vi nu kanske skulle kunna enas om.

En välvillig tolkning av namnet Equmeniakyrkan kan vara att den är tänkt som ett steg på ­vägen till en (protestantisk) kyrka i Sverige. Kan ett namnbyte och införande av biskopar vara nästa steg på den vägen?

Rune Forsbeck
Lidingö

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA