Be det libyska folket om ursäkt

Sverige deltog 2011 i den Nato-ledda attacken på Libyen, som av många anses ha överskridit FN-mandatet. Nu tre år senare ser vi det stora misslyckandet allt tydligare. Libyen är i kaos och situationen är ännu värre än under den tidigare diktaturen, vilket alltså delvis beror på den svenska regeringen, svensk militär och svenska stridsflygplan. Bland annat statsministern måste be det libyska folket om ursäkt.

Jag menar att anfallet på Libyen måste vara en av de största skandalerna i Sveriges historia. Vi har varit med och förstört ett land. Vi har drivit människor på flykt. Nu verkar nästan ingen i Sverige vilja prata om det. Boken Libyenkrigets geopolitik – humanitär intervention eller kolonialkrig? av Ola Tunander har ofta förbigåtts med en hemsk tystnad i massmedia, precis som att runt sjuhundra svenskar har anmält sin egen regering, riksdag och försvarsmakt för krigsbrott (se highcrimes.org).

Libyenkriget väcker många smärtsamma frågor. Hur kunde det till exempel komma sig att media förut var så aktiva i ”marknadsföringen” av kriget och okritiskt förmedlade uppgifter som senare har visat sig inte stämma?

 Det är många lärdomar vi måste dra av det som skett. En av de viktigaste, menar jag, är att stoppa Sveriges samarbete med Nato. Ledande Nato-länder medverkade uppenbarligen från början till att skapa kriget i Libyen. Det var Nato som kom med en förfrågan om ett deltagande. Natos partnerskap för fred låter ju bra, men vi har blivit lurade. Nato är allt annat än en fredsorganisation. En annan lärdom är att FN måste förhindra att ”responsibility to protect” missbrukas igen.

Även militären och SAAB borde delta i den ursäkt, som statsministern borde lämna till det libyska folket. Militären behöver också delta i utredningen av krigsbrott. Om SAAB förslagsvis skulle göra något för att ta speciellt ansvar för flyktingar från Libyen, skulle de visa att före-taget och dess ägare inte är som andra krigsprofitörer.

 

 

 

,
1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Sven Ruin
Skriv gärna på uppropet på http://tinyurl.com/ApoLib och sprid det vidare!