”Vi kan stötta politikerna med de större perspektiven”

— Efter Sverigedemokraternas utspel är det ännu viktigare att kyrkan tydligare visar en generös inställning till flyktingar. Det säger Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan efter beskedet att det blir extra val i mars.

Hon hoppas att Equmeniakyrkan centralt kommer att agera i valrörelsen. Något nytt Vårgårda möte blir det inte, men Sofia Camnerin önskar att kyrkan kan hitta en annan form för de viktiga och nödvändiga samtal som fördes där, säger hon.
— Jag tror att vi kan hjälpa, stötta och utmana våra politiker att hålla fast vid värdefrågorna och de större perspektiven. Valrörelsen kan inte bara handla om olika budgetar utan om mål och framtidsvisioner. Det är något vi vill vara med och påminna om.
Regeringskrisen som uppstått sedan Sverigedemokraterna lovat sänka varje regering som inte vill begränsa invandringen är en skandal, säger Sofia Camnerin. Hon citerar Anders Mellbourns kommentar på Sändarens webb och säger att det är något av det bästa och starkaste hon läst.
Mellbourn talar för ett blocköverskridande samarbete där partierna i ett kompromissförslag borde höja anslagen för flyktingmottagning som en tydlig markering mot Sverigedemokraterna.
Även Equmeniakyrkans lokala församlingar har en möjlighet att markera sitt missnöje med SD:s agitation för att minska flyktingmottagandet och den människosyn det avspeglar, säger Sofia Camnerin.
— Det pågår redan mycket bra arbete ute i församlingarna. Jag skulle vilja uppmana dem att fortsätta visa omsorg mot människor som kommer till vårt land och om möjligt satsa ännu mer på att visa vägen till ett generösare samhälle. Ett sätt är att samordna insatserna med andra kyrkor och hjälporganisationer, vilket också sker på olika håll i landet.
— Som kristna har vi ett ansvar för våra medmänniskor och främlingsfientlighet är helt oförenligt med Bibelns budskap, menar Sofia Camnerin.
— Det finns så många bibelord både i Nya och Gamla testamentet som betonar vårt ansvar för invandrare och flyktingar. Jesus vänder sig mot alla former av diskriminering och förtryck och uppmuntrar till omsorg och kärlek.  Det måste vara vår ledstjärna som kyrka och enskilda kristna.
Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, kommenterar beskedet om omval på kyrkans webb. Det kan finnas olika uppfattningar om hur de politiska partierna agerat men att det nu krävs både kreativitet och en vilja till överskridande lösningar i den uppkomna situationen. ”Världens och Sveriges utmaningar är för stora för något annat alternativ”, skriver han.
Lasse Svensson uppmanar till förbön för Sverige, för politikerna och för alla som bor här.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.