Vårgårda kan bli värd för kyrkokonferensen 2017

Equmeniakyrkans kyrkokonferens 2017 kommer troligen att hållas i Vårgårda. — Vi är beredda att ta oss an uppgiften, säger Göran Hernberger som presenterade förslaget vid kyrkostyrelsens sammanträde i helgen.

Det är första gången Equmeniakyrkans kyrkokonferens hålls på landsbygden. Vartannat år hålls konferensens annars i Stockholm och vartannat år ute i landet, i år i Göteborg.
 
— Det blir naturligtvis lite andra utmaningar att ha en konferensens i Vårgårda jämfört med i storstäderna, men vi tror att det finns många fördelar, säger Tomas Bjöersdorff, kyrkostyrelsens ordförande.

Eqmuemiakyrkans tio församlingar i Vårgårda kommun är vana att arrangera stora samlingar. Vid två tillfällen har de med framgång stått som värdar för de politiska utfrågningarna i Tångahallen under Vårgårda möte.

— Idén med att förlägga kyrkokonferensen hit väcktes faktiskt under förra Vårgårda möte, berättar Göran Hernberger, primus motor för arrangemanget.

En av anledningarna till varför Vårgårda är ett bra alternativ, menar han, är att det skulle bli billigare för deltagare och ombud och därmed för församlingarna.

— På det stora området kring Tångahallen finns både möjlighet att campa och bo på vandrarhem. Vi tror att vi parallellt med konferensen skulle kunna arrangera mer program för barnfamiljer och ungdomar och också ge dem lite av lägerkänsla.

Vid förra årets kyrkokonferens deltog ombud för 39 procent av församlingarna. Det verksamhetsgranskande utskottet som nyligen lämnat sin rapport till styrelsen menar att styrelsen måste fortsätta arbeta för att öka församlingsnärvaron. Utskottet anser att ett mål på 80 procent är önskvärt ur ett demokratiskt perspektiv. 

— En kyrkokonferens i Vårgårda skulle kunna vara ett steg i rätt riktning.  Nu överlåter vi till de lokala församlingarna att arbeta fram en mer konkret plan, men kyrkostyrelsen beslutade att siktet är Vårgårda 2017, säger Tomas Bjöersdorff.

Den största utmaningen blir att kunna erbjuda logi till alla tillresande, anser Göran Hernberger. Planen är att organisera busstransporter till hotell i Alingsås, Borås och Herrljunga.  På plussidan är att det kan bli en större samling kring själva konferensen än när den är förlagd i en stad som också lockar med andra attraktioner.

Storsamlingar och gudstjänster under konferensen ska hållas i Tångahallen. Hur det blir med lokaler för seminarier och andra typer av mindre samlingar återstår att lösa.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.