Väljarna markerar mot presidenten

ANC gjorde i förra veckan sitt sämsta val sedan apartheidtiden och tappade stöd i viktiga områden. – Det är en tydlig markering på att människor tröttnat på dåligt styre och korruption, säger Lennart Renöfält som tidigare var ordförande i ISAK (Isolera Sydafrika-kommittén).

ANC:s (African Nationl Congress) position blir nu betydligt svagare vilket framför allt beror på att man tappar mark i de stora städerna, bland annat i huvudstaden Pretoria. På nationell nivå är ANC fortfarande Sydafrikas största parti med 53,9 procent av rösterna. Men även det resultatet är ett bakslag för det parti som en gång leddes av Nelson Mandela. Jämfört med valet 2011 har ANC tappat hela åtta procentenheter i väljarstöd.

Lennart Renöfält, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan, har följt utvecklingen i Sydafrika under de senare åren med en allt större besvikelse. Genom paraplyorganisationen Isolera Sydafrika-kommittén, som bildades 1978, var han med och gav stöd till befrielserörelsen ANC. 

– Under en längre tid har vi sett hur förhoppningarna om en demokrati där människor behandlas lika allt mer har grusats, framför allt sedan Jacob Zuma blev president. Jag tycker att det är bra att väljarna nu markerat att man vill ha en förändring.

Lokalvalen skedde mot bakgrund av ett växande missnöje med hög arbetslöshet, en ekonomi på tillbakagång, bristande offentlig service och korruptionsskandlar kring president Jacob Zuma. Det ledde till att ANC besegrades i flera områden till det största oppositionspartiet Democratic Alliance, DA. 

Lennart Renöfält menar att presidenten behöver inse att han inte kan fortsätta på inslagen vägen. Demokrati är en färskvara och inte något som man vunnit en gång för alla bara för att man tagit ett första steg. Om inte ANC inser detta kommer man att tappa ännu fler väljare i parlamentsvalen 2018.

– Man måste se att ANC:s kamp mot apartheid var legitim och ytterst viktig. I uppstarten var man tydlig med att skapa en nation som gav alla invånare samma rättigheter. Under åren som gått har den målsättningen blivit allt mer otydlig. Det finns något djupt mänskligt i detta, och vi ser det på många håll: När de som en gång var i opposition får makten så berusas man av den. Det är vad som också hänt i Sydafrika.

– Kyrkorna i Sydafrika hade en stor betydelse i kampen mot apartheid, med stöd bland annat från Sverige där inte minst Equmeniakyrkans bildarsamfund och dess ungdomsorganisationer spelade en stor roll. Lennart Renöfält tycker att kyrkornas röst inte varit lika tydlig under senare år, men att de nu börjat bli mer engagerade i samhällsdebatten.

– Det finns flera ledargestalter, däribland Desmond Tutu, som varit tydliga i den offentliga debatten när man uttalat sig om maktmissbruk och korruption. Jag tror att det ger sanktion till andra kristna ledare att våga ta ställning.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.