Nyhet

Våldtäkt över internet gav 10 år i fängelse

En 40-årig man från Norduppland dömdes idag till 10 års fängelse för att ha fått 30 barn att utföra grova sexuella övergrepp på sig själva. Övergreppen har skett framför webbkameror och mannen har tagit del av dem i realtid.

 

Mannen för grov våldtäkt till 10 års fängelse. Dessutom döms han för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp mot barn i tolv fall, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering i sexton fall, utnyttjande av barn för sexuell posering i tretton fall, grovt sexuellt tvång i sju fall, sexuellt tvång i fyra fall, sexuellt ofredande samt grovt barnpornografibrott. Detta är en smått unik dom eftersom mannen aldrig varit i samma rum eller ens på samma kontinent som sina offer. Istället har han, enligt domen, förmått minst 26 flickor att utföra sexuella handlingar, på sig själva och tillsammans med andra genom att pressa dem i olika chatkanaler på internet.

 

Enligt åklagarna har mannen gått hårt fram i de kontakter han haft med barnen. Det har rört sig om grova hot, aggressiva ordalag, något som fått offren att känna press att utföra grövre grövre handlingar.

– Det är en historisk dom. Man tar de här kränkningarna på allvar och det här kommer att ge ringar på vattnet interenationellt. När andra länder ser att det går att döma liknande brott på de här rubriceringarna, säger Caroline Engvall, författare och journalist som skrivit mycket om virtuella våldtäkter i SVT livesändning från domstolen.  

Mannens försvarare Kronje Samuelsson menar att handlingarna inte är likställa med våldtäkter eftersom han inte fysiskt varit i samma rum som sina offer. 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar