V vill ha statistik över etnicitet

Vänsterpartiet vill att SCB tar fram statistik över bland annat etnicitet och religiös tillhörighet. Det blev ett överraskande beslut från Vänsterpartiets partikongress som avslutades på söndagen.

Med beslutet körde kongressen över partistyrelsen.Tanken med beslutet är att samla in så kallade jämlikhetsdata. De ska innehålla uppgifter om alla diskrimineringsgrunder i gällande lagar. Det handlar även om funktionshinder och hbtq-frågor.

En av motionärerna var riksdagsledamoten Daniel Riazat, som inte ser någon risk med uppgifter om etnicitet eller religion.

– Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstatistik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedemokraterna, säger Daniel Riazat.

Trots att partistyrelsen var emot, så är partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen glad över att partiet flyttar fram positionerna i den antirasistiska kampen.

– Vi tyckte att vi hade tillräckligt med verktyg i vår verktygslåda när det gäller diskriminering. I ett politiskt samtal där allt mer handlar om etnicitet tyckte vi att det inte ska vara ett sådant fokus, men när det gäller diskriminering så är det viktigt att belysa de frågorna, säger hon.

Men SCB, som är den myndighet som om förslaget skulle bli verklighet skulle föra statistiken, avfärdar idén. Enligt lagen är det nämligen förbjudet att behandla uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, religiös övertygelse, politiska åsikter, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.

– Det är inte tillåtet att samla in statistik över etnisk tillhörighet, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB till TT.

Andra frågor där kongressen gick längre gäller bland annat avskaffad karensdag i sjukförsäkringen, att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen och att både drift och underhåll av järnvägen ska förstatligas. Att bilprovningen och apoteken ska vara statlig vann också kongressens gehör.

Ett krav på amnesti för de flyktingungdomar som kom 2015 ska få stanna röstades också igenom.

TT

 
 

Taggar:

politik

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.