Nyhet

Tvångsutvisning blev av — men fall omprövas

Gråt och förtvivlan, ilska och demonstrationer präglade utvisningarna av 10 asylsökande från Afghanistan på tisdagskvällen. - Det är upprörande hur de här utvisningarna verkställs, säger David Norén, pastor i Equmeniakyrkan Floda.

Men allt var inte sorg och avsky denna dag. Fem av de 15 ungdomar som skulle ha utvisats fick också glädjande besked. I sista minuten fick de veta att deras verkställighetshinder gått igenom och att de skulle få sin sak omprövad.

David Norén, som  var på plats tillsammans med aktivister och afghanska ungdomar, utanför Migrationsverkets förvar i Kållered under stora delar av tisdagen, delade deras glädje, men ifrågasätter också rättssäkerheten när nya fakta läggs fram så sent.

- De har väl suttit i förvaret minst en vecka. Att en av de killar som nu får stanna haltade, måste väl varit uppenbart tidigare.

- Eller den kristne Mustafa, som glädjande nog fick stanna för att FN ingrep, nog måste Migrationsverket känna till de skälen utan att FN måste agera?

Han har inte haft personlig kontakt med de 15 som nu skulle deporteras, men eftersom det finns ett asylboende i Floda har han många kontakter där.

- Ja, vi har ett informellt nätverk i vår kommun som jag jobbar mycket med därför kommer det här så nära.  

Att rättsliga prövningar av asylsökande behövs ifrågasätter han inte. Eller det faktum att inte alla som kommer hit kan få stanna i Sverige.

- Men just att utvisa ensamma barn till Afghanistan som är ett så farligt land, det förstår jag inte.

Kinna Skoglund talesperson för organisationen "Vi står inte ut", menar att de som utvisas kommer att försöka fly igen.

-De flesta har aldrig bott i Afghanistan. De vet inte hur landet fungerar. De flesta fortsätter fly igen. De har inga släktingar, kan inte försörja sig och känner inte landet, säger hon till TT.

Precis som Kinna Skoglund är David Norén upprörd över sättet som utvisningarna  går till på.

- De som utvisas måste hanteras med värdighet, det är inte tungt kriminella vi talar om här, understryker han.

Ändå deltog ett mycket stort antal poliser i utvisningarna, enligt David Norén. Det fanns dubbla avspärrningar med kravallstaket och piketbussar hindrade all insyn. Anhöriga och vänner tvingades stå på en parkeringsplats utan möjlighet att se sina nära och kära.

- En mamma vars ena son skulle utvisas stod på den där parkeringsplatsen hela dagen och väntade. Hon kunde ju ha eskorterats  in en timme i alla fall för att säga adjö. Nu fick hon bara se bussen rulla i väg i kvällningen.

David Norén menar att man måste kunna se det här på individnivå och att man med ganska små medel skulle kunna ändra rutinerna och göra det mer humant.

- Som det nu är blir situationen så otroligt laddad. Man måste förstå att flera av de som nu utvisades kände verklig dödsångest.

Men David Norén är ändå glad över att han var där. Att många på plats också uppskattade att kyrkan fanns med för att trösta och hjälpa.

-Jag tycker att kyrkan ska vara med i alla frågor, i allt som händer i samhället, för det finns inget som inte angår Gud.

 

Fakta:

DN rapporterade under tisdagskvällen att ytterligare två socialdemokratiska riksdagsledamöter öppet kritiserar utvisningarna till Afghanistan.  Flera riksdagsledamöter inkom redan i somras med kritik mot utvisningarna. Därmed är det 16 riksdagsledamöter som nu går emot den egna partilinjen.

Kostnaden för ett chartrat flygplan sträckan Göteborg-Kabul ligger mellan cirka 44 000 euro till cirka 66 000 euro.

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar