Trump besöker påven och Mellanöstern

Donald Trumps första utlandsresa som USA:s president kommer att inledas i Saudiarabien för att sedan fortsätta till Israel och Vatikanen. Påve Franciskus har tidigare hårt kritiserat Trumps invandringspolitik.

För journalister i Vita husets rosenträdgård beskrev Trump resan till Saudiarabien, Israel och Rom som ett försök att bygga samarbete mellan muslimer, kristna och judar mot terrorism.

- Vår uppgift är inte att dikterar hur andra ska leva utan att bygga en koalition mellan vänner och partners som delar målet att bekämpa terrorism och bringa säkerhet, möjligheter och stabilitet till det krigshärjade Mellanöstern, sadeTrump.

Vatikanen bekräftar att Trump ska träffa påve Franciskus den 24 maj. Under förra året valrörelse hade påven och Trump en irriterad ordväxling via medier.

- Var och en, oavsett vem det är, som vill bygga murar i stället för broar, är inte en kristen, sade påven bland annat om Trumps invandringspolitik.

Trump svarade att det "är skamligt för en religiös ledare att ifrågasätta en persons tro". Han mildrade senare tonen och menade att påven var felinformerad om varför det var nödvändigt att bygga en mur mot Mexiko.

Det är tidigare bekräftat att den amerikanske presidenten ska närvara vid ett Natomöte i Bryssel den 25 maj och delta i G7-mötet på Sicilien den 26 maj.

Det har antytts att Trump troligen också skulle besöka Mellanöstern i maj. Han har i Vita huset tagit emot både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas. Vid mötet med den sistnämnde på onsdagen sade Trump att han vill skapa fred mellan israeler och palestinier.

 

TT-AFP-Reuters

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.