Teologistudenter marscherar mot polisvåld

Det är en sorgens och vredens tid i USA. Flera fall där obeväpnade afroamerikanska män, kvinnor och barn har dödats i polisinsatser har lett till landsomfattande protester. Union Theological Seminary i New York har öppnat ett rum där protestdeltagare kan få stöd för kropp och själ.

Staden New York befinner sig i sorg efter att de två poliser som i tjänsten dödat de obeväpnade afroamerikanska männen Michael Brown i Ferguson, Missouri och Eric Garner i New York frikänts. Protestaktioner har uppstått i hela landet.

I sal 209 på ekumeniska Union Theological Seminary har ett femtiotal teologistudenter har samlats för ett organisationsmöte. Många av studenterna deltar i protesterna, och rummet finns för att vända sorgen över minoriteters utsatthet till styrka i gemenskap. Derrick McQueen inleder med en bön innan studenterna delar upp sig i diskussionsgrupper. Visioner för arbetet och relationer med andra organisationer i samhället är ämnen som avhandlas.

Candace Simpson är tjugotre år gammal och förstaårselev. På kvällen den tredje december kom hon hem till sin lägenhet i Brooklyn efter jobbet, slog på TV:n och fick veta att det inte blev någon påföljd efter Eric Garners död. Hon gav sig iväg till en av de protestaktioner som genast uppstod. Hon är förvånad över bristen på reaktioner på andra fall.

– Ibland är det som att vi bara hör om de här fallen. De här veckorna har varit extrema, för detär så symboliskt för vad vi kämpat mot år efter år efter år.

Skolan ligger i den afroamerikanskt präglade stadsdelen Harlems västra sida och är välkänd för sin progressiva hållning. Här utformade James Cone, uppväxt i ett segregerat Arkansas, på 60-talet sin Black Liberation Theology, med fokus på Jesus som de förtrycktas försvarare. Candaces tro följer traditionen.

– Min tro kretsar kring en person som representerar de allra mest utsatta, en person som utmanade kejsaren och vars själva existens hotade rådande förhållanden. För mig kan inte tro och aktivism separeras. Det är ingen slump att de som dödats är de som hotar att störa status quo.

Hon känner ett starkt stöd från skolledningen. Lärare deltar i protesterna och ser kampen för rättvisa som en del av utbildningen och ett sätt att föra ut tron ut i världen. Sätten att sprida budskapet är många. Ibland deltar man i spontana ”die-ins”, där en grupp spelar döda, ibland är det stora marscher som samordnas över hela landet. Kyrkorna är viktiga mötesplatser, och Candace känner hopp.

– Jag vet att jag är en idealist och optimist, men om jag inte håller fast vid hoppet och drömmarna, kommer jag att ångra mig.

Det är i Candaces ögon en motståndshandling i sig att helt enkelt leva ett bra liv, och hon menar att precis som kampen, tar sig tron många olika uttryck.

Text och Foto: Mattias Lundblad

 

 

Fakta

Union Theological Seminary ligger i Harlem på Manhattan, New York. Skolan grundades 1836 av den presbyterianska kyrkan. Idag är den oberoende och ekumenisk, tillhör Columbia University och har 234 studenter.

Michael Brown, en obeväpnad afroamerikansk 18-åring i Ferguson, Missouri, sköts den 9 augusti 2014 till döds med åtta skott av polismannen Darren Wilson. Detaljerna om händelseförloppet går isär. Darren Wilson frikändes den 24 november av en enig jury.

Afroamerikanske Eric Garner, 43, arresterades misstänkt för att ha sålt smuggelcigaretter. Han kvävdes till döds då en inom polisen förbjuden nedbrottningsmetod med strypgrepp användes. Även i detta fall frikändes polismannen.

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.