Svenska troligen kidnappad i Kongo

En svensk kvinna som arbetar för FN i Kongo-Kinshasa har kidnappats, uppger landets myndigheter. Dessutom uppges en amerikansk medborgare samt fyra kongoleser ha förts bort. FN-personal är illa sedd i landet.

Kidnappningen inträffade i Ngombe i södra Kongo-Kinshasa, enligt landets regering. Den svenska kvinnan ska ha färdats på en mopedtaxi som stoppades på en bro, enligt Expressen som citerar regeringens talesperson Lambert Mende. En av kongoleserna var FN-medarbetarnas tolk, de andra tre mopedförare.

Mende säger sig ha fått uppgifter om att de kidnappade körts ut i skogen. Han tror att de har förts bort av en okänd grupp, men myndigheterna har fått motstridiga uppgifter. Nu arbetar kongolesiska myndigheter och säkerhetstjänst på att få till en frigivning, berättar han.

Svenska utrikesdepartementet har informerats om händelsen men vill inte bekräfta att det rör sig om en kidnappning. UD vill inte heller berätta något mer om vilket uppdrag den svenska medborgaren har i landet.

Ärendet är mycket känsligt, enligt departementets presstjänst. Flera myndigheter arbetar med fallet.

Läget i Kongo-Kinshasa är väldigt instabilt, framför allt i de östra delarna av landet, berättar Dag Bohlin på Pingstmissionen. Rörelsen har en grupp på väg till Bukavu i sydöstra delen av Kongo-Kinshasa för ett sedan länge planerat besök och följer noga rapporterna om den försvunna svenskan.

- Vi tror inte att detta som hänt kommer att påverka vårt besök där. Men vi vidtar alltid åtgärder, säger Bohlin som är säkerhetsansvarig koordinator för utlandspersonal.

Han förklarar att FN-personal är illa sedd i Kongo-Kinshasa.

- Det finns en aggression mot FN. Dels på grund av de sexuella övergreppen som begåtts av FN-personal, dels för att det finns så många FN-soldater där. De blir dominerande i små städer och trissar upp priserna. Man ifrågasätter FN:s närvaro.

Johanna Cederblad/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.