Svenska kyrkans kvinnor i #Metoo-upprop

Kyrkans Tidning publicerar i dag uppropet #vardeljus, undertecknat av 1382 anställda kvinnor i Svenska kyrkan. De vittnar om kränkningar, trakasserier och övergrepp.

"Också inom kyrkan har förövare skyddats, brottsutsatta bestraffats och övergrepp tystats ned. Också inom kyrkan har män uppmuntrats, befordrats och tagit plats på icke-mäns bekostnad. Det är nog nu, står det i uppropet."

Uppropet avslutas: 

"Som människor som själva sett makt missbrukas, vill vi ta det här tillfället att säga att vi alla behöver granska oss själva, varandra och vårt samhälle så att vi inte ytterligare bidrar till en skammens och tystnadens kultur. Vi vill sträcka ut våra händer i bön för ett samhälle som behöver bäras av tro, hopp och kärlek."

Gruppen bakom har valt att låta uppropet och bloggen publiceras på fredagsmorgonen utan kommentarer från någon särskild talesperson.

Liksom tidigare upprop i samband med #Metoo, till exempel skådespelarnas #Tystnadtagning, kommer initiativet till #Vardeljus från enskilda medarbetare.  

En sluten Facebookgrupp bildades i oktober där anställda inom Svenska kyrkan berättade vad de varit utsatta för. Bredden i berättelserna, från trakasserier och förminskningar till grova övergrepp, är stor.

Detta har nu resulterat i uppropet och bloggen #vardeljus i Svenska kyrkan där det är möjligt för anställda, frivilliga, förtroendevalda och församlingsbor att dela vittnesmål.

På bloggen  kommer vittnesmål att publiceras var tionde minut från och med klockan 9.01.

#vardeljus är en del av #metoo och #metoosweden. 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.