Svensk myndighet kopplas till barnarbete i Kongo

Barns liv nedvärderas till förmån för stora pengar i Kongos gruvor. Foto: TT

TV 4:s Kalla fakta avslöjar nu storskalig användning av barnarbete i Kongo kopplat till mineralbrytning. Bland annat granskas bolag med direkta band till svenska myndigheter.

Kalla Faktas program avslöjar hur barn utvinner mineraler på mark tillhörande det kinesiska gruvföretaget Zijin. Samtidigt har svenska Exportkreditnämnden erbjudit omfattande ekonomiska garantier till ett projekt drivet av samma företag.

- Att människors liv skadas av gruvindustrin, och att staten dessutom stöttar detta, är en skandal, säger Tilda Pontén, jurist vid Amnesty till kanalen.

Åttaåringar sliter i gruvan

I ett beryktat gruvdistrikt i södra Kongo-Kinshasa, där barn ner till åtta-nio års ålder arbetar med att gräva efter koppar och kobolt i avfall från en angränsande stor gruva, är situationen särskilt allvarlig. Dessa barn, som borde gå i skolan, säljer de mineraler de finner till lokala gruvföretag och kan tjäna några dollar dagligen. Zijin, som äger marken barnen arbetar på, är också huvudägare till en annan större koppargruva i närheten.

Den svenska Exportkreditnämnden har stött Zijins nya gruvprojekt med nästan två miljarder kronor i kreditgarantier för inköp av svensk gruvutrustning från företagen Sandvik och Epiroc. Amnesty och FN:s barnrättsorganisation Unicef har riktat skarp kritik mot detta beslut. Amnesty kräver en oberoende granskning medan Unicef påpekar att Exportkreditnämndens handlingar strider mot dess egna principer.

Kongos gruvarbetare är ofta lågavlönade och lever under knappa förhållanden. Foto: TT

Sorgligt och frustrerande

- Att se detta hända är både sorgligt och frustrerande. Det är en tydlig konflikt med de principer Exportkreditnämnden påstår sig stå för," säger Lotta Sylwander från Unicef Sverige till TV 4.

Kalla Fakta kan visa att vatten också förgiftats av gruvorna och gjort det otjänligt.

Exportkreditnämnden, å sin sida, menar att de inte har möjlighet att påverka andra verksamheter som Zijin driver och att deras stöd endast gäller den specifika gruvan som köper svensk utrustning.

- Vår fokus ligger på den gruvverksamhet som vår export går till. Vi har inte mandat att ingripa i andra gruvoperationer i Kongo, men i detta fall ser vi en vilja och förmåga att följa internationella normer, citeras generaldirektören Anna-Karin Jatko.

Tvångsförflyttningar tar bort försörjning för familjer. Foto: TT

Tvångsförflyttas

I Kalla faktas granskning visas också hur gruvbolagens säkerhetspersonal skjuter ihjäl barn som försöker komma åt mineraler att sälja för några dollar. Mineraler som sedan används för tekniska apparater, mobiler och bilar. Dokumentärern tar också upp hur familjer och barn tvångsförflyttas, något som i flera fall gjorts att familjers försörjning försvunnit och barnen inte längre har möjlighet att gå i skola.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne