Sturmark: Gud och Big bang är vilseledande

”Gud och Big bang” heter filmen som Svenska kyrkan producerat för svenska gymnasieskolor. Men bara dagar efter premiären på Vetenskapsfestivalen i Göteborg går en av de medverkande till attack mot filmen.

”Svenska kyrkans film förmedlar en extremt förskönande bild där vetenskap och religion går hand i hand i harmoni”, skriver humanisternas ordförande Christer Sturmark i en debattartikel på SvT Opinion.

I Filmen, som är framtagen inom ramen för Cusanusprojektet, som även Equmeniakyrkan deltar i, delar företrädare för fyra livsåskådningar med sig av tankar om religion och naturvetenskap. Men Christer Sturmark är kritisk till resultatet.

Han tycker därför att ”Gud och Big bang” är en partsinlaga där Svenska kyrkan ger sin syn på verkligheten – som inte motsvarar hur det faktiskt ser ut.

– För mig är det en självklarhet att det går att förena religion och naturvetenskap. Men den ger en vilseledande bild av hur det ser ut i världen, där vetenskapen som regel motverkas av religionen, säger Christer Sturmark till Kyrkans Tidning.

–Problemet är inte det som sägs i filmen, utan det som inte sägs. Den har en försåtlig retorik, och jag tycker inte att skolmaterial ska vara på det här viset, säger han.

Han vill också att Gud och Big bang klipps om ”så att filmen blir allsidig”.

– Den kanske blir 10 minuter längre, men det skulle det vara värt och är helt inom ramen för möjligheternas gränser. Då skulle det kunna bli bra, säger han.

Enligt projektledaren, prästen och teknologie doktor Sara Wrige, var ambitionen att göra en film som skulle spegla hur det ser ut i Sverige.

–Jag tycker att vi har gjort en bra film som speglar huvudfåran i den svenska kontexten, säger hon.

Filmen, som kostade 360 000 kronor att producera, ligger ute på Youtube och får användas fritt.

 

Fredrik Hielscher

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det finns ingen Gud och Christer Sturmark är hans profet. :-)
Karin
Så sorligt att equmeniakyrkan är med och ger pengar till detta projekt . Vart vill kyrkan egentligen? Gå ihop med svk eller? Jag har ingen religion utan en relation med Jesus . Equmeniakyrkan liknar allt mer svk , där det tyvärr oftast bara handlar om religion utan relation. Kolla gärna in detta klipp https://youtu.be/-BHkuT14EqU
Thorsten Schütte
Karin, jag är glad att mitt samfund stöder ett projekt som visar att personlig kristen tro och modern vetenskap inte står i ett motsatsförhållande till varandra!