Studieförbunden får 30 miljoner till språkundervisning

Studieförbunden får 30 miljoner kronor från regeringen för att ordna språkundervisning och samhällsorientering för asylsökande under hösten.

Igår beslutade regeringen att satsa 30 miljoner kronor på att asylsökande och nyanlända på anläggningsboende ska få lära sig svenska och få kunskap om det svenska samhället från dag ett i Sverige.

– Vårt mål är att människor som kommer till Sverige ska få en bra språkundervisning och så snabbt som möjligt kunna etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Därför tycker vi att det är viktigt att börja så tidigt som möjligt efter att personer anlänt till Sverige, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Satsningen innebär att studieförbunden tillförs särskilda medel för att asylsökande och personer som fått uppehållstillstånd men som fortfarande bor kvar på anläggningsboende ska få möjlighet att läsa svenska och andra kurser för att stärka sina kunskaper om det svenska samhället samt delta i verksamheter som främjar deltagande i samhällslivet.

Språket är en mycket viktig del som behövs för vägen in i samhället och arbetslivet. De 30 miljonerna fördelas av Folkbildningsrådet till studieförbunden.  Avsikten är att verksamheterna ska  dras igång redan i augusti.

ABF, Folkuniversitetet, Studieförbundet vuxenskolan och Bilda är de fyra studieförbunden som får de största andelarna av statsbidraget, enligt Sveriges Radio.

- Det känns roligt, kommenterar Kerstin Enlund, förbundsrektor på Bilda. Vi är glada och har väntat på detta. Det är pengar för i år som ska förbrukas.

- Men det är viktigt med kontinuitet och vi hoppas på mer pengar nästa år.

 Vad ska då Bilda göra med pengarna?

- Vi har redan befintlig verksamhet med många migranter. Och vi får inte statsstöd för allt, eftersom regelverket inte tillåter det.

- Dessutom kommer vi att starta ny verksamhet. Vi har redan dialog med flera kommuner i norra Sverige.

 

Gudrun Råssjö

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.